Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
„Mi-e ruşine de cetăţenii bulgari şi români, că nu sunt trataţi în mod egal": Europarlamentarii au cerut primirea Bulgariei şi României în Schengen
WhatsApp
Marea majoritate a europarlamentarilor au solicitat primirea Bulgariei şi României în Spaţiul Schengen în timpul dezbaterilor din Parlamentul European de la Strasbourg. Anterior, europarlamentarii bulgari din toate grupurile politice au prezentat o declaraţie comună, în care au cerut ridicarea blocadei de 11 ani impusă de Consiliul UE ambelor ţări. 

"Mi-e ruşine de cetăţenii bulgari şi români, pentru că nu sunt trataţi în mod egal", a spus europarlamentarul olandez Sophie in't Veld, a cărei ţară se opune primirii Bulgariei şi României în Schengen.

"Mi-e ruşine cu guvernul olandez, pentru că este unul dintre principalele obstacole, în mare măsură din cauza unor motive politice. Respectarea regulilor europene nu este opţională. Nu pot exista standarde duble. Din această poziţie, vreau să fac apel la premierul Rutte să respecte regulile şi să sprijine aderarea Bulgariei şi României la Schengen", a adăugat Sophie in't Veld.

Europarlamentarii au cerut primirea Bulgariei şi României în Schengen

 

Reamintind că există o nouă situaţie geopolitică, europarlamentarul de la Renew Europe, Ilhan Kyuchyuk, a subliniat: "Nu se poate ca unii să fie ţinuţi la uşă, deşi fac parte din UE, în timp ce alţii se bucură de marile beneficii şi posibilităţi în cadrul UE. Acest standard dublu creează o calitate dublă a cetăţenilor".

"Facem parte din sistemul de informaţii Schengen, pe care îl alimentăm şi contribuim la securitatea tuturor cetăţenilor europeni", a declarat europarlamentarul din Partidul Popular European, Andrei Kovacev.

Europarlamentarul din Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor, Petăr Vitanov, a subliniat: "De 11 ani, Comisia şi Parlamentul recunosc în mod repetat pregătirea Bulgariei şi României şi, în acelaşi timp, timp de 11 ani, cetăţenii bulgari şi români au fost prizonieri ai jocurilor politice, în care noi şi noi criterii sunt puse celor două ţări, în contradicţie completă cu dreptul din Schengen".

„Mi-e ruşine de cetăţenii bulgari şi români, pentru că nu sunt trataţi în mod egal"

 

Eurodeputatul german de extremă dreaptă Guido Reil din grupul Identitate şi Democraţie s-a opus primirii celor două ţări în Schengen, afirmând că de mulţi ani graniţa bulgaro-turcă a fost în mâinile mafiei, ceea ce înseamnă că, potrivit spuselor sale, mafia poartă uniformă. "Cele două ţări nu trebuie să fie nici în UE, nici în Schengen", a conchis acesta. Declaraţia sa a fost calificată drept o insultă la adresa ambelor ţărilor membre.

Preşedinţia cehă va organiza, săptămâna viitoare, o misiune de experţi în cele două ţări cu reprezentanţi ai Comisiei pentru a evalua implementarea principalelor părţi ale legislaţiei Schengen. Problema primirii celor două state în Schengen va fi discutată la Consiliul European din decembrie, potrivit Rador.

Și eurodeputatul român Rareș Bogdan a transmis un mesaj foarte dur țărilor care se opun aderării României la spațiul Schengen.

România în Schengen. Rareș Bogdan amenință Austria și Olanda în P.E: "Nu ne obligați să jucăm și noi dur! 

 

"De 11 ani, 2 țări europene pe care românii le tratează cu respect, îi umilesc sistematic, blocând aderarea la Schengen. Și asta deși companiile lor au afaceri uriașe în România și dețin o bună parte din sistemul bancar și de asigurări.

Mereu, România și-a tratat partenerii cu respect.

Ce trebuie să mai facem pentru a fi tratați de la egal la egal și respectați de toți membrii UE? Să provocam o criză alimentară la nivel european? Să blocăm la graniță trenurile și sutele de camioane cu cereale, care traversează zilnic România pentru a ajunge pe piețele occidentale, în Olanda, Belgia, Franța, Austria, Germania, Italia?

Nu ne obligați să jucăm și noi dur! Am fost mult prea eleganți și tăcuți până acum. Nu suntem mai puțin europeni decât cei Vest. Nu-i trimiteți pe alegătorii români către populiști si eurosceptici.

Blocarea României in afara Schengen este o nedreptate față de un popor profund european. Acum 500 de ani, un român a fost primul european care l-a înfrânt si blocat pe cuceritorul Constantinopolului, Mehmet al 2-lea. Se numea Iancu de Hunedoara. În onoarea lui, și astăzi, toate bisericile catolice din lume trag clopotele la ora 12. Vă avertizez că, acum, Mehmet al 2-lea se numește Putin. A atacat Ucraina cu tancurile, dar a atacat și eurosistemul. Are două arme: minciuna și politicieni  cărora le oferă sprijin. Are oameni care deja le spun românilor că eurosistemul i-a abandonat.

Pentru a anula orice demers antieuropean și pentru a anula discursul eurosceptic in interiorul granitelor României, țara mea trebuie să fie obligatoriu in Schengen! Nu vă bateți joc incă o dată de România. Ajunge!" a spus Rareș Bogdan.

Citește continuarea AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp

TOP CELE MAI CITITE STIRI

Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Crossuri parteneri
RadioDCNews.ro
13 noi 2022, 20:54
Astrosens.ro
23 noi 2022, 09:58
DCMedical.ro
27 noi 2022, 18:46
Spectacola.ro
28 noi 2022, 19:51
DCBusiness.ro
28 noi 2022, 19:45
Astrosens.ro
23 noi 2022, 09:58
DCMedical.ro
27 noi 2022, 18:46
DCBusiness.ro
28 noi 2022, 19:45
RadioDCNews.ro
13 noi 2022, 20:54
DCNews.ro
28 noi 2022, 19:29
DefenseRomania.ro
17 noi 2022, 16:19
DefenseRomania.ro
17 noi 2022, 16:19
DCNews.ro
28 noi 2022, 19:29
Spectacola.ro
28 noi 2022, 19:51