Publicitate
Medvedev a calificat rezoluția drept "obrăznică", afirmând că Uniunea Europeană "nu poate fi decât trimisă la dracu". Acesta a adus în discuție rezervele de aur ale Federației Ruse înghețate de către Occident și a acuzat UE că "a furat" active rusești în valoare de 300 de miliarde de dolari, în timp ce acum cere restituirea aurului către București.
De asemenea, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a susținut că Moscova nu doar că a returnat deja aurul către București, dar și i-a iertat o datorie uriașă, depășind valoarea aurului trimis. Această reacție vine în urma unei rezoluții adoptate de Parlamentul European, care solicită Rusiei să restituie integral tezaurul național al României, considerat a fi fost ilegal însușit de către Rusia.
În timpul reacției sale, Medvedev a calificat liderii europeni drept "niște idioți și niște papă-lapte neînsemnați", acuzându-i că prin sprijinirea cererilor Bucureștiului au surprins din nou. El a argumentat că aurul a fost naționalizat de autoritățile sovietice în 1918, ca urmare a "purtării proaste" a României, relatează Agerpres.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a acuzat Uniunea Europeană că încearcă să atribuie Rusiei datorii inexistente, afirmând că România, fost aliat al lui Hitler, utilizează platforme europene pentru a-și îmbunătăți situația economică. Ea a menționat că datoriile României către Rusia și URSS se ridică la aproximativ 1.365-1.665 de tone de aur, iar Rusia a returnat deja aproape întregul aur românesc și alte bunuri de valoare în timpul relațiilor sovieto-române.
"România - fost aliat al lui Hitler - utilizează platforme rusofobe, ca de exemplu Parlamentul European, gata de orice manifestare rusofobă, pentru a ne atribui datoriile sale fantomă vechi de un secol, aparent cu scopul de a-şi îmbunătăţi situaţia deplorabilă din economia naţională pe fondul grevelor fermierilor în toată ţara", a precizat Maria Zaharova într-o postare pe contul său de Telegram.
Zaharova declară că toate datoriile României către Federaţia Rusă şi URSS, conform experţilor, se ridică la aproximativ "1.365-1.665 tone de aur, adică de 20-25 de ori valoarea întregii rezerve de aur a României trimisă în Rusia în anii 1916-1917", conform agenţiei de presă TASS.
În plus, afirmă purtătoarea de cuvânt a MAE de la Moscova, "Rusia a returnat aproape tot aurul românesc şi alte bunuri de valoare în timpul dezvoltării relaţiilor sovieto-române". "În special, (preşedintele Republicii Socialiste România în anii 1974-1989, Nicolae) Ceauşescu scria în jurnalele sale că 80% din rezervele regale au fost repatriate în România în 1948-1949", a afirmat reprezentanta oficială a Ministerului de Externe al Rusiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News