"Mic studiu de caz despre cea mai importantă resursă a țării: creierul de român.
Departamentul de politici de sănătate de la London School of Economics, unde am absolvit și eu, este cotat ca cel mai bun din Europa și al doilea din lume în domeniu. Foarte prestigios și influent - luna asta de pildă organizează un eveniment la care vorbesc doi laureați Nobel, un comisar european și un șef de la OMS. În ultimul deceniu, șapte români au reușit să-și ia o diplomă aici. Ghici câți dintre ei lucrează în acest moment în România?
Niciunul (știu ce fac 6 din cei 7). Asta în condițiile în care una din destinațiile profesionale cele mai frecvente pentru absolvenții acestui departament de la LSE este administrația publică sau de spitale. Medicina a ajuns azi atât de complexă, încât administrarea unui sistem medical a devenit o știință în sine.
România este una din țările europene cu cel mai slab sistem medical ca performanță - asta spun de ani de zile cam toți indicatorii. Și nu din cauza medicilor sau a sărăciei (sunt țări mai sărace cu sistem medical mai bun decât la noi). Felul în care este administrat sistemul medical românesc este catastrofal. Suntem cu decenii în urmă nu doar față de țările europene, dar de multe ori și față de cele sud-americane (ex. Costa Rica sau Argentina) sau sud-asiatice (ex.: Thailanda sau Filipine). Metode care la alții sunt deja o normă și ajută medicii să-și facă treaba cât mai bine, la noi fie sunt încă inovative sau nici nu s-a auzit de ele.
Pe lângă cei 7 de la LSE, mai cunosc alți 5 români care au studiat acest domeniu la cele mai bune facultăți din lume. Probabil sunt mai mulți. Toți lucrează pentru organizații internaționale, sau pentru mari corporații, sau pentru alte guverne unde fac bine tot ce ar putea face și mai bine pentru țara lor. Dar doar episodic și pe termen scurt au ajuns să lucreze pentru România.
Mulți dintre cei cu care țin legătura știu că s-ar întoarce oricând să-i ajute pe acei specialiști buni care lucrează în instituțiile de stat sau spitalele publice din România (da, ei există dar rareori sunt în poziții cheie și nici majoritari nu sunt). Câțiva dintre ei țin activ legătura unii cu alții - pentru că unii au nevoie de ajutor, iar ceilalți de sens. Dar totul se întâmplă pe baza relațiilor personale, aproape în semi-umbră.
Să-ți lași familia să moară de sete lângă o fântână plină cu apă bună. Din orgoliu, din indolență, pentru că vrei toată apa doar pentru tine sau, pur și simplu, din prostie. Asta e o descriere fidelă a ce se întâmplă, deja de prea mulți ani, cu sistemul medical românesc", este mesajul medicului român, fost consilier în Guvernul Cioloș.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News