Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Medic român din Marea Britanie, despre prejudecățile pacienților: "Au făcut uneori viața imposibilă / Se temeau că aș putea fura de la ei"
WhatsApp
„Prejudecățile cu care m-am confruntat în calitate de medic român au făcut uneori viața imposibilă - trebuie să fim capabili să ne exprimăm. Cei care și-au părăsit familiile și tot ce aveau în urmă pentru a practica medicina aici merită mai mult“, este opinia medicului de origină română, Cristina Costache, care vorbește despre greutățile și prejudecățile cu care s-a confruntat ca  medic al NHS în Marea Britanie.

„În încercarea de a mă integra, m-am trezit că folosesc cremă de protecție solară de mare putere, ca să nu mă bronzez“, scrie Dr. Cristina Costache. 

Dr. Cristina Costache este cadru didactic clinic în pediatrie la York. Ea este, de asemenea, membru al consiliului BMA

„În calitate de medic român din NHS în Anglia, am avut pacienți care și-au manifestat dezgustul față de cultura mea, și-au exprimat teama că aș putea fura de la ei și mi-au redus moștenirea la conversații despre Dracula și Transilvania“, mai spune medicul român.

„Așadar, deși un nou raport al BMA (British Medical Association), care constată că aproape o treime dintre medicii aparținând minorităților etnice au luat în considerare posibilitatea de a părăsi sau au părăsit profesia noastră în ultimii doi ani din cauza rasismului, este alarmant - nu mă surprinde neapărat.

Una este când un pacient țipă la tine. Dar microagresiunile din partea colegilor din NHS pot fi mult mai greu de gestionat. Când încă aveam un accent puternic, eram considerată incompetentă. Barierele lingvistice te pot împiedica și te pot face să te simți incapabil, în timp ce cei mai în vârstă decât tine te pot intimida pentru că nu înțelegi argoul britanic“, vorbește medicul român despre câteva dintre piedicile cu care s-a confruntat.

Aproape 40% dintre medicii "albi non-britanici", au declarat că prejudecățile au reprezentat o barieră în calea progresului  profesional. 33% dintre medicii albi non-britanici au declarat că abilitățile lor clinice au fost puse la îndoială și înjosite. Și mai deprimant este faptul că 54% dintre medicii de culoare au raportat această problemă.

Dr. Cristina Costache: Prejudecățile cu care m-am confruntat în calitate de medic român au făcut uneori viața imposibilă

 


„Pentru mulți, a deveni medic este ca o chemare. Suntem adesea dispuși să depășim bariere imposibile pentru că ne pasă profund de munca pe care o facem. M-am luptat din punct de vedere financiar ca student la medicină în Marea Britanie și, fără ca părinții mei să îmi trimită salariul lunar pentru a mă ajuta cu costurile de trai, poate că nu aș fi supraviețuit. În acel moment, acele dificultăți păreau să merite.

Dar să mă calific în cele din urmă și apoi să primesc comentarii umilitoare din partea pacienților că 'nu sunt suficient de albă pentru a fi britanică' a fost o adevărată lovitură. În încercarea de a mă integra, m-am trezit folosind o cremă de protecție solară de mare putere, pentru a nu mă bronza. De asemenea, mi s-a spus că 'nu sunt suficient de brunetă pentru a fi româncă'. De-a lungul timpului, astfel de comentarii m-au făcut să mă îndoiesc de propria identitate.

Această atmosferă de discriminare m-a făcut să fiu atât nervoasă, cât și obosită. Pentru medicii aparținând minorităților etnice, aceasta poate deveni un cerc vicios. Faptul că ne simțim pe muchie de cuțit nu scoate la iveală ce e mai bun din noi, așa că putem fi percepuți ca fiind agresivi sau scandalagii. Acest lucru îngreunează raportarea rasismului în primul rând.

Comentarii umilitoare din partea pacienților: 'nu sunt suficient de albă pentru a fi britanică, nu sunt suficient de brunetă pentru a fi româncă' 

 

Dar pentru a rezolva problema rasismului și a discriminării din NHS, medicii trebuie să fie capabili să raporteze atunci când se întâmplă. Avem nevoie de mai multe căi independente pentru ca medicii să își poată exprima îngrijorarea. De asemenea, spitalele trebuie să publice rezultatele profesionale ale personalului în funcție de etnie. De asemenea, este crucială introducerea raportării diferențelor de remunerare pe criterii etnice. O facem deja pentru gen, deoarece nu te poți îmbunătăți decât dacă știi unde te afli.

Pentru a aborda problema de la rădăcină, școlile de medicină ar trebui să introducă cursuri de formare în domeniul egalității și diversității încă din prima zi. Este vital ca noii medici să știe, de asemenea, cum să raporteze orice abatere. Acest lucru ar face toată diferența pentru medici ca mine, care se acomodează cu o țară și o cultură nouă, precum și cu o muncă dificilă.

Aceste măsuri trebuie să fie introduse. Chiar dacă unor segmente ale societății nu le pasă de cât de dăunător este rasismul pentru medici, forța de muncă medicală din această țară este deja solicitată până la limită. BMA estimează că Anglia are un deficit de peste 45.000 de medici. Nu trece o zi fără ca titlurile de ziare să nu scrie despre timpii de așteptare șocanți și lipsa de personal.

Dr. Cristina Costache: Aceia dintre noi care și-au lăsat familiile și tot ce aveau în urmă pentru a practica medicina aici merită mai mult

 

Fără medici suficienți, bunăstarea tuturor este subminată și pusă în pericol. Unde am fi fost dacă toți medicii care s-au gândit să părăsească NHS din cauza rasismului și-ar fi prezentat demisiile? Într-o situație mult mai rea decât cea în care ne aflăm acum, asta este sigur.

Trebuie să adoptăm o abordare de toleranță zero față de rasismul din NHS. Aceia dintre noi care și-au lăsat familiile și tot ce aveau în urmă pentru a practica medicina aici merită mai mult.

Profesia de îngrijire trebuie să aibă grijă și de noi“, conchide medicul român opinia sa publicată în inews.co.uk.

 

----------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
31 oct 2023, 12:34
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel