Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Medic român, avertisment dur: Dacă sistemul medical intră în colaps, vom asista la o tragedie italiană
WhatsApp
Un medic primar la terapie intensivă, secția Toxicologie a Spitalului de Urgență Floreasca, a spus că dacă sistemul românesc de sănătate va ajunge să fie copleșit de prea multe cazuri de coronavirus, atunci „vom asista la tragedia italiană”. Mai mult, a avertizat că sistemul nostru nu va putea răspunde la fel ca ce cel italian.  
radu_tincu_captura

Medicul Radu Țincu spune că este frustrant să-i audă pe politicieni cum își dau cu părerea despre medicină, dar că trebuie ca oamenii din cele două domenii să lucreze împreună. „Ca profesioniști în sănătate nu putem decât să analizăm pandemia de coronavirus, să elaborăm anumite măsuri și să le înaintăm lor pentru a fi puse într-o formă juridică, care să fie și constituțională și în concordanță cu legislația românească”, a subliniat dr. Radu Țincu, luni seară la Digi24.

„Oamenii politici trebuie să înțeleagă că pandemia nu ține cont de disputa politică și își va continua cursul firesc. Dacă nu reușim să ne ținem după pandemie și să emitem aceste acte normative atunci când mai produc un efect, e posibil să le emitem ulterior degeaba. În absența unui vaccin, singura posibilitate de a ține sub control pandemia e reprezentată de cele 3 măsuri simple, unele de bun simț: a nu sta îngrămădiți, a purta masca și a avea o igienă riguroasă a mâinilor. În absența acestor măsuri, pandemia evoluează”, a mai spus el.

 

„Scenariul de coșmar e legat de secțiile de terapie intensivă”

 

„Ministrul Sănătății a spus că sistemul nu e în colaps și e adevărat, dar oamenii înțeleg doar partea de adevăr care îi favorizează. La început au înțeles că relaxarea înseamnă că ne vom relua viață normală fără precauții și am asistat la accelerare. A fost discuția între CCR și Guvern. CCR nu a invalidat măsurile sanitare, ci doar forma juridică în care au fost elaborate. O parte a populației a înțeles că aceste măsuri nu sunt bune”, a subliniat medicul. 

Radu Țincu a precizat că „sistemul nu e în colaps și nici nu ne dorim. Dacă va fi în colaps, vom asista la tragedia italiană, dar aceea în care sistemul de sănătate publică nu poate răspunde ca cel italian”. „Scenariul de coșmar e legat de secțiile de terapie intensivă. În Italia, o mare parte din procentul de mortalitate nu a fost generată de agresivitatea virusului, a fost determinată de incapacitatea secțiilor ATI de a acorda asistență pacienților în stare gravă”, a completat medicul. El a precizat că nu îl interesează neapărat forma izolării pacienților, la spital sau acasă, mai important este însă ca aceștia să respecte izolarea: „Degeaba își dau angajamentul scris dacă instituțiile n-au niciun control”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
31 oct 2023, 12:34
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel