Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Mărturii dure din spitalele României: Fiica decedată de COVID a lăsat patul mamei. Ambele au murit
WhatsApp
Mărturiile medicilor din spitalele din România sunt cutremurătoare: fiica unei asistente s-a îmbolnăvit și a murit, lăsând patul de terapie intensivă mamei. Și ea a decedat. Soțul asistentei, infectat și el, nu și-a putut înmormânta soția și fiica. "Revelionul e doar pentru supraviețuitori".
Foto ILUSTRATIV

Managerul Institutului Marius Nasta, medicul pneumolog Beatrice Mahler, a spus, sâmbătă, la Maratonul Informării, că oamenii trebuie să știe că din spitale - chiar dacă situația este extrem de gravă, cu paturi pe hol și chiar dacă personalul medical este obosit - mulți pacienți se externează.

„Foarte mulți pacienți se externează însănătoșiți. La nivelul Institutului Marius Nasta, unde avem 100 de pacienți COVID, avem 10 - 14 externări pe zi, cu pacienți care merg acasă sănătoși sau însănătoșiți cu foarte mic necesar de oxigen. E un lucru bun pe care trebuie să îl transmitem. În spitale, în acest moment, din păcate, se moare de COVID doar pentru că se ajunge foarte târziu, doar pentru că nu am aplicat tratamentul profilactic pe care îl avem, adică vaccinul, și pentru că încă (...) nu avem toate tratamentele noi, care sunt, însă, în faza 3 de testare sau unele deja sunt disponibile sau vor fi dispopnibile în curând”, a spus medicul Mahler.

La rândul său, medicul Cătălin Apostolescu, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, spune că nu poate fi la fel de optimist cum este colega sa.

„Revelionul îl vor sărbători doar cei care vor supraviețui. Cei care vor un nou an trebuie să aibă grijă să supraviețuiască”, este mesajul dur spus de dr. Apostolescu, la Maratonul Informării.

Dr. Letiția Coriu, șeful secției de terapie Intensivă de la Spitalul Colțea, a dat exemplul a două femei - mamă și fiică - decedate din cauza COVID-19. Prima a murit fiica, iar pe patul de Terapie Intensivă a ajuns, apoi, mama, asistentă. Amândouă au decedat, iar soțul asistentei nu și-a puttu înmormânta fiica și soția, pentru că și el avea COVID-19.

"Sunt familii întregi care mor"

 

„Sunt familii întregi care mor. Am avut angajata spitalului, care avea doar obezitate, care nu s-a vaccinat și care lucra la unul dintre compartimentele spitalului. Întâi s-a îmbolnăvit fata, de 37 de ani, am tras de ea cu tot ce s-a putut, dar a murit. Apoi a intrat pe același pat mama. Ventilate mecanic amândouă multe zile... A murit și mama. Tot în perioadă de contagiozitate, tatăl practic nu a putut să le înmormânteze pe niciuna din ele, conform regulilor”, soune dr. Coriu.

Aceasta spune că mulți dintre cei care ajung la spital în această perioadă sunt pacienți tineri, majoritatea șoferi de 37 - 40 de ani, care nu poartă mască, nu ascultă sfatul medicilor și, de cele mai multe ori, nu au contact nici cu medicul de familie, pentru că sunt persoane care lucrează în ture și sunt extrem de ocupate.

„Sunt persoane tinere care ne-au murit. Foarte puțini oameni tineri au supraviețuit în acest val. Și au supraviețuit cei care au avut voință puternică. Majoritatea oamenilor cu COVID au depresii severe. Am fost nevoiți să chemăm psihiatrul de foarte multe ori și deja avem obiceiul de a le da antidepresive de la început, pentru că altfel nu luptă, nu comunică cu kinetoterapeutul (...), nu au voință să treacă în ziua următoare, să stea pe burtă cu mască. Antivacciniștii majoritari care au venit la noi în secție, neavând încredere în noi, nu acceptă masca, vor să plece acasă. Am avut pacient doar cu obezitate, tânăr, care s-a prezentat la Spitalul Floreasca și a plecat de acolo cu 70% saturație, pentru că se baza pe un concentrator acasă. S-a întors la noi, cu intervenții, cu plânsete, că este în salvare și nu are unde să îl ducă. Și și la noi, culmea, după ce s-a văzut pus pe non-invaziv, a spus că el trebuie să plece, că nu mai suportă și are dispozitivele la domiciliu, nu mai trebuie să stea ân spital. Avem femei tinere, cu diverse comorbidități care nu s-au descoperit până la momentul COVID, ci în momentul în care au făcut COVID, pentru că aceste comorbidități cu imunitate scăzută pot să ducă către un COVID sever”, mai spune dr. Letiția Coriu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
31 oct 2023, 12:34
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel