Liberal-democraţii sunt de părere că britanicii vor fi lăsaţi cu un 'gust amar' dacă Liz Truss va revendica indemnizaţia după scurtul şi tumultuosul său mandat în Downing Street.
Indemnizaţia a fost introdusă în 1991 după demisia lui Margaret Thatcher, pentru a-i sprijini pe foştii prim-miniştri în îndatoririle lor publice după plecarea din funcţie. Cu toate acestea, purtătoarea de cuvânt a Partidului Liberal Democrat, Christine Jardine, a declarat că ar fi 'de neconceput' ca Truss să primească această sumă după un mandat atât de scurt.
'Liz Truss va rămâne pentru totdeauna ca prim-ministrul de 50 de zile. Nu ar trebui în niciun caz să i se permită să primească aceeaşi sumă de 115.000 de lire ca indemnizaţie pe viaţă ca şi predecesorii ei recenţi, care au servit toţi în funcţie mult peste doi ani', a spus ea.
'Pentru ca lucrurile să fie şi mai rele, moştenirea lui Truss este un dezastru economic, pentru care conservatorii îi pun pe contribuabili să plătească factura. Ar fi de conceput ca Truss să dispară spre asfinţit cu o recompensă potenţială de şase cifre, în timp ce lasă publicul britanic în suferinţă', a adăugat purtătoarea de cuvânt.
'Această potenţială uriaşă plată va lăsa un gust amar pe limba milioanelor de oameni care se luptă cu facturile explozive şi ratele usturătoare la ipoteci mulţumită managementul economic defectuos al conservatorilor', a mai spus liberal-democrata britanică, potrivit Agerpres.
Liz Truss a anunțat că demisionează din funcția de premier al Marii Britanii, după doar șase săptămâni de la numire.
Prim-ministrul britanic Liz Truss și-a anunțat, joi, demisia după șase săptămâni turbulente de mandat, ceea ce face din ea unul dintre puținii premieri cu cel mai scurt mandat din istoria Marii Britanii.
Truss, a treia femeie prim-ministru al Marii Britanii, nu a reușit să-și salveze fotoliul de premier, chiar dacă și-a abandonat întregul plan economic și a înlocuit două posturi cheie în Cabinet în ultima săptămână.
"Nu pot îndeplini mandatul pentru care am fost aleasă de Partidul Conservator. Am vorbit cu regele și l-am notificat că demisionez", a declarat ea în fața reședinței sale și a Downing Street. Ea a adăugat că va rămâne prim-ministru până când va fi ales un succesor, săptămâna viitoare.
Truss a fost numită prim-ministru pe 6 septembrie, cu doar două zile înainte ca regina Elisabeta a II-a să se stingă din viață după 70 de ani la tron.
La o zi după ce a declarat în Parlament că este o "luptătoare, nu o lașă", Truss s-a întâlnit cu puternicul președinte al comisiei 1922, Graham Brady, care știe exact câți parlamentari conservatori au emis scrisori de neîncredere în conducerea sa.
Conform normelor actuale, Truss ar fi trebuit să fie la adăpost de contestații în primele 12 luni de mandat. Dar aceste reguli pot fi schimbate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News