Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Marea Britanie: Drepturile românilor după Brexit. Condiţii
WhatsApp
Dorinţa oficialilor britanici este de a păstra drepturile deja câştigate pentru cetăţenii care sunt din alte ţări şi care trăiesc şi lucrează în regat.

Drepturile românilor din Marea Britanie vor fi asigurate şi după Brexit, au asigurat membrii grupului de prietenie pentru România din Parlamentul Regatului Unit şi Irlandei de Nord, a declarat, joi, preşedintele Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaţilor, deputata UDMR Biro Rozalia.

"Ne-au asigurat de faptul că dorinţa lor este de a păstra aceste drepturi câştigate pentru cetăţenii care sunt din alte ţări şi care trăiesc şi lucrează în Marea Britanie. E adevărat, cu condiţia să lucreze. Dar având în vedere că avem 85,1% rata de angajare a comunităţii româneşti, este evident că pentru noi este o promisiune care se poate accepta şi pe care ulterior, prin scrisori şi convorbiri, vom încerca să o întărim", a declarat Biro Rozalia.

Delegaţie britanică, în România

Comisia română a primit, miercuri, vizita unei delegaţii din Grupul de prietenie pentru România din Parlamentul Regatului Unit şi Irlandei de nord, la discuţii fiind prezenţi preşedintele grupului, Bob Blackman, vicepreşedintele Drew Hendry, Carol Monaghan şi John Grogan, precum şi ambasadorul României în Regatul Unit, Sorin Dan Mihalache.

Discuţiile s-au axat pe cele trei teme mari ale parteneriatului strategic între România şi Marea Britanie - cooperarea în domeniul militar, securitatea regiunii şi a Europei şi cooperarea pe plan economic, dar s-au referit şi la românii care au emigrat în Regat.

Românii formează o comunitate puternică

Potrivit deputatei, din cei peste 278.000 de români, majoritatea, respectiv 234.000, sunt angajaţi, contributori direcţi la economia ţării gazde, din care 2.600 de medici care practică medicina în Marea Britanie, reprezentând 1% din medicii britanici, şi în jur de 4.000 de asistenţi medicali.

"Vorbim de o comunitate care efectiv face parte din viaţa economică şi socială a Marii Britanii. În niciun caz nu vorbim despre turism pentru beneficii sociale. Ca să fie foarte clar. Pe lângă românii care lucrează în domeniile care aduc plus valoare mare, în IT, serviciile medicale, avem foarte mulţi români angajaţi în domeniile care reprezintă un interes mai redus pentru englezi, anume agricultura, construcţii, îngrijirea bătrânilor şi servicii medicale în spitale. Am solicitat sprijinul acestor reprezentanţi ai Camerei Comunelor pentru a asigura drepturile deja câştigate de aceşti români şi de a le păstra în continuare şi după Brexit", a spus Biro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
pixel