Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Marea Britanie: clasele de mijloc resimt durerea inflației. Chiar și cei care câștigă peste 50.000 de lire sterline reduc cheltuielile
WhatsApp
În urma crizei creșterii costului vieții, în Marea Britanie, chiar și familiile din clasa de mijloc, care în mod normal se considerau înstărite, sunt nevoite să reducă cheltuielile de bază.

Mai mult de un sfert dintre adulții cu un venit cuprins între 40.000 și 50.000 de lire sterline au recunoscut că au redus cheltuielile pentru produse de bază, cum ar fi alimentele, între martie și iunie anul acesta.

Și mai mult de o cincime dintre cei care câștigă mai mult de 50.000 de lire sterline au declarat că și ei au făcut reduceri, arată un sondaj realizat de Official for National Statistics pe un eșantion de aproape 5.000 de persoane.

Cei cu venituri mai mici au fost loviți și mai tare, patru din zece dintre ei cheltuind mai puțin pentru produsele de bază.

 

Experții au avertizat că cifrele arată că nici cei cu venituri mari nu sunt imuni la efectul spiralei facturilor

 

Un studiu separat a arătat că persoanele cu venituri cuprinse între 70.000 și 80.000 de lire sterline sunt susceptibile de a fi nesigure din punct de vedere financiar.

Mai mult de jumătate dintre ei se simt stresați din cauza banilor, în timp ce 85% dintre ei s-au împrumutat pentru a-și satisface nevoile financiare de bază, potrivit unui sondaj realizat pe 10.000 de angajați de către firma de consultanță financiară Lane Clark & Peacock.

Mai mult de trei din cinci au adăugat că se simt în "criză" sau vulnerabili atunci când se gândesc la gestionarea zilnică a banilor, mulți dintre ei recurgând la împrumuturi pe zi de salariu.

Vezi și: Cu cât a scăzut prețul benzinei și al motorinei. Date oficiale

 

Experții spun că este probabil ca gospodăriile mai bogate să resimtă această presiune, deoarece cheltuiesc mai mult

 

Cei cu venituri mai mari cheltuiesc de obicei mai mult și au un credit ipotecar mai mare, ceea ce le lasă puțin mai multă libertate în buget decât cei cu o situație mai precară.

Creșterea ratelor dobânzilor înseamnă, de asemenea, că o datorie care părea accesibilă atunci când costurile ipotecare erau la un nivel minim record ar putea deveni în curând o povară financiară serioasă.

Rata medie pe doi ani este acum de 3,95%, în creștere de la 2,08% în august 2020, potrivit firmei de analiză financiară Moneyfacts.

Acest lucru ar costa o persoană cu un credit imobiliar de 400.000 de lire sterline un plus de 389 de lire sterline pe lună - sau 4.668 de lire sterline pe an.

Cei cu locuințe mai mari vor fi, de asemenea, afectați de creșteri mai mari ale facturilor la energie în această iarnă, pe măsură ce crește plafonul de preț. 

 

Chiar și persoanele cu venituri medii și mari se pot confrunta cu probleme financiare

 

Firma de investiții Hargreaves Lansdown se așteaptă ca proporția persoanelor cu venituri mari care nu au economii strânse pentru minimum trei luni de cheltuieli esențiale să crească de la unul din patru la puțin sub unul din trei.

Heidi Allan, șefa departamentului de bunăstare financiară de la Lane Clark & Peacock, a declarat: "Presiunile legate de costul vieții nu îi afectează doar pe cei cu salarii mai mici și pe cei care primesc ajutoare sociale. Cercetările noastre sugerează că și persoanele cu venituri medii și mari se pot confrunta cu probleme financiare în momentul actualul. ”

Laura Suter, șefa departamentului de finanțe personale de la firma de investiții AJ Bell, a adăugat: „Amploarea creșterilor de prețuri înseamnă că și persoanele cu venituri medii simt presiunea.

„Dacă plafonul de preț ajunge la 3.600 de lire sterline în octombrie, înseamnă că în decurs de un an oamenii trebuie să găsească încă 2.300 de lire sterline doar pentru a plăti facturile la energie. 

Pe lângă toate celelalte creșteri de prețuri, chiar și o familie înstărită va începe să-și vadă venitul disponibil evaporat. În plus, recentele creșteri de taxe, cum ar fi înghețarea pragurilor de impozitare a veniturilor și modificările aduse asigurărilor naționale, afectează puternic și persoanele cu venituri medii.”, conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel