Anterior, Jan Egeland, secretarul general al Consiliului Norvegian pentru Refugiați, a criticat lipsa de coordonare la nivel european pentru refugiații ucraineni.
Programul britanic pentru ucraineni a fost catalogat drept o „rușine" de către un britanic care lucrează în Lviv și care îi ajută pe solicitanți să treacă prin acest proces.
Jan Egeland spunea la Sky News în Marea Britanie că persoanele care ajuns acum în Polonia, în comparație cu primul val de refugiați din Ucraina, sunt „slabe, mai epuizate, au mai puține resurse și nu știu unde să se ducă". Egeland spunea: „Nu există o împărțire a responsabilităților la nivel european. Mamele care vin aici, epuizate cu copiii lor, ne întreabă unde pot merge? Polonia este plină până la refuz, unde ne putem duce?".
Zelenski numește țările care ar vota votează pentru sau împotriva aderării Ucrainei la UE. Poziția României este indicată de Zelenski ca fiind "neutră", dar "deosebită".
Președintele Volodimir Zelenski a făcut publice informații despre puterile care, în discuții private, și-au exprimat scepticismul cu privire la aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.
Joi, președintele a ținut un discurs emoționant în cadrul videoconferinței, vorbind despre cei uciși ca urmare a atacului brutal al Federației Ruse, că reacția UE la acțiunile Kremlinului din ultimii 8 ani a fost întotdeauna geloasă și le-a cerut liderilor UE să nu ezite să renunțe de data aceasta la decizia de aderare la UE.
"Ucraina trebuie să fie în UE în viitorul apropiat. Astăzi aveți totul pentru asta", - a spus el.
Ulterior, Zelenski a verificat toate statele membre ale UE, identificându-le pe cele ale căror poziții ridică îndoieli. Potrivit portalului de știri European Pravda, această listă se bazează pe datele negocierilor încheiate în UE, precum și pe negocierile Kievului cu unele dintre aceste țări.
Zelenskiy a numit 10 state care nu adoptă o poziție pro-ucraineană în discuțiile privind aderarea, identificându-le ca fiind cele "pentru noi". Acestea sunt Lituania, Letonia, Estonia, Polonia, Slovenia, Slovacia, Republica Cehă, Bulgaria și Croația. Președintele a evidențiat Italia, care inițial a avut rezerve, dar ulterior, după discursul lui Zelenski în parlament, premierul italian Mario Draghi a declarat că UE pregătește o soluție pozitivă pentru Ucraina. "Vă mulțumim pentru sprijinul dumneavoastră!" - Zelenskiy a făcut apel la Draghi.
Președintele Ucrainei a ales următorul grup de 9 țări care fac opinie separată. Potrivit Pravda, țările care au fost incluse în acest grup care nu sunt adepți clari ai procedurii preconizate pentru aderarea Ucrainei la UE, dar care vor vota "pentru" în timpul examinării cererii ucrainene. „Din acest grup fac parte Franța, Grecia, Finlanda, Malta, Danemarca, Cipru, Luxemburg, Suedia și România. Poziția celei din urmă este specială“, potrivit Pravda.
Alte 6 state, potrivit lui Zelenskiy, sunt problematice. Cu toate acestea, Zelenski este încrezător că le poate face să se răzgândească: "Portugalia - practic... Țările de Jos - ei bine, putem folosi un limbaj comun. Spania - putem vorbi aceeași limbă. Belgia - vom știi care sunt argumentele. Austria - împreună cu ucrainenii puteți reuși. Irlanda - e bine, practic".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News