Într-un nou raport al Frontier Economics, produs pentru British Beer şi Pub Association (BBPA), calculele au arătat că, odată cu revenirea facturilor la energie la tariful lor obişnuit începând cu luna martie, pub-urile şi producătorii de bere vor avea o pierdere în medie de 20% .
Firmele au beneficiat de schema de reducere a facturilor la energie, dar se confruntă cu o situaţie incertă după ce aceasta va înceta la sfârşitul lunii martie. Costurile cu energia sunt cea mai mare ameninţare şi "ar fi şi mai letal" atunci când schema de ajutor se va încheia, conform raportului. Acest aspect se adaugă inflaţiei costurilor din alte sectoare ale acestor afaceri, precum alimentele şi băuturile şi salariile.
Emma McClarkin, directorul executiv al BBPA, a declarat: "O garanţie pe termen lung care să garanteze că vor fi echitabile şi rezonabile costurile şi contractele din domeniul energetic odată cu venirea primăverii nu poate veni destul de repede pentru pub-urile şi producătorii de bere. Ei îşi fac planuri acum pentru lunile următoare şi au nevoie de asigurarea că facturile nu vor creşte şi nu vor elimina complet profiturile. Acest raport demonstrează poziţia unică în care se găseşte sectorul nostru, vulnerabil la inflaţia costurilor pe întregul său lanţ de aprovizionare, profund conştient de scăderea încrederii consumatorilor şi dorind să evite creşterea preţurilor pentru clienţi".
Statele membre ale Uniunii Europene sunt în mare măsură responsabile pentru politicile energetice naționale, iar normele UE le permit să ia măsuri de urgență pentru a proteja consumatorii de creșterea costurilor. Iată ce fac guvernele din România, Spania și Italia pentru a vă ajuta.
Guvernul de coaliție din România a pus în aplicare un sistem de plafonare a facturilor la gaze și electricitate pentru consumatorii casnici și alți utilizatori până la anumite niveluri de consum lunar și de compensare a furnizorilor de energie pentru diferența. Sistemul va fi în vigoare până în martie 2023.
Premierul Nicolae Ciuca a estimat în februarie că schema de sprijin va costa aproximativ 14,5 miliarde de lei (3 miliarde de euro), dar analiștii se așteaptă acum ca aceasta să depășească 10 miliarde de euro.
În septembrie, Italia a prezentat un pachet de ajutoare în valoare de aproximativ 14 miliarde de euro pentru a proteja firmele și familiile de creșterea costurilor energetice. Această sumă se adaugă la cele 52 de miliarde de euro prevăzute în buget din ianuarie pentru a combate criza costului vieții.
De asemenea, guvernul a prezentat un ajutor de 150 de euro pentru 22 de milioane de lucrători și pensionari cu un venit anual mai mic de 20 000 de euro.
Italia și-a anunțat, de asemenea, intenția de a impozita companiile care profită de pe urma creșterii prețurilor la energie și promovează un plafon al prețurilor la gaze la nivel european pentru a contribui la limitarea vârfurilor de preț.
La fel ca Italia, Spania a decis să impoziteze companiile energetice care profită de creșterea prețurilor la energie și să folosească banii obținuți pentru a-i ajuta pe cetățenii săi să plătească facturile.
Madridul a redus deja taxa pe valoarea adăugată (TVA) la facturile de energie de la 21% la 10%, reducând totodată o taxă existentă pe electricitate de la 7% la 0,5%.
La fel ca Portugalia, Spania aplică în prezent un plafon de un an pentru prețurile la gaze, convenit de Comisia Europeană, care asigură că acestea rămân mai mici decât o medie de 50 de euro pe megawatt-oră.
Țara oferă, de asemenea, o plată unică de 200 de euro pentru cetățenii care câștigă mai puțin de 14.000 de euro pe an și nu primesc alte beneficii, conform euronews.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News