Diagnosticată cu cancer în 2021, Crina s-a confruntat cu o recidivă gravă a bolii la sfârșitul anului 2023. Însă, ceea ce a marcat cel mai mult parcursul ei nu a fost doar lupta cu boala, ci și sistemul medical românesc, care i-a oferit un prognostic sumbru: doar cinci luni de trăit. Medicii oncologi din Bacău i-au sugerat să-și pună toate lucrurile în ordine, dându-i o condamnare la moarte, fără vreo speranță de tratament, conform Digi24.
„Am ieșit în fața spitalului și am început să strig că nu vreau să mor”, povestește Crina. A refuzat să accepte sentința crudă și a început să caute soluții în afara țării, mai ales că, în România, perspectiva unui tratament salvator era minimă. Cu ajutorul donațiilor primite de la oameni simpli, Crina a reușit să ajungă în Turcia, unde a descoperit un alt fel de abordare a bolii. Spre deosebire de experiența din România, în Turcia nu s-a rostit cuvântul „moarte”. Medicii i-au oferit speranță și au conceput un plan de tratament personalizat, menit să-i prelungească viața.
În urma unor teste moleculare avansate, Crina a primit un tratament modern și crucial pentru viața ei, dar pe care statul român nu îl decontează. Tratamentul costă aproximativ 4000 de euro pe lună, o sumă exorbitantă pentru o persoană care câștigă în patru luni ceea ce îi este necesar pentru o singură lună de tratament. Singura opțiune pentru Crina, în acest moment, este să-și vândă locuința și să închirieze un apartament, pentru a-și putea continua tratamentul.
Statul român nu decontează acest tip de tratament din cauza unui ordin ministerial care, deși promis de șase ani, nu a fost niciodată semnat. Acesta ar permite decontarea tratamentelor „off label”, adică medicamente utilizate în afecțiuni pentru care nu au fost inițial autorizate, dar care s-au dovedit eficiente. În această situație disperată, Crina a decis să lupte în instanță pentru dreptul la viață. A acționat în judecată Guvernul României, Ministerul Sănătății, Casa Națională de Sănătate și Agenția Națională a Medicamentului. Procesul este încă în derulare, dar Crina nu renunță.
„Este dureros să ne lase să trăim. Parcă autoritățile ne ajută să murim”, mărturisește Crina, cu o amărăciune profundă. Povestea ei reflectă o realitate dureroasă pentru mulți pacienți români care sunt nevoiți să se lupte nu doar cu boala, ci și cu un sistem birocratic care le refuză accesul la tratamente salvatoare.
În timp ce procesul continuă, Crina primește sprijin din partea unor ONG-uri care i-au asigurat tratamentul pentru jumătate de an. Comunitatea online s-a mobilizat în sprijinul ei, mulți pacienți donând medicamente din propriile rezerve. Însă, pentru ca Crina să supraviețuiască pe termen lung, are nevoie de acest tratament pentru doi ani.
Cazul Crinei nu este unul izolat. Din 2013, peste 2000 de pacienți au câștigat procese împotriva statului român pentru dreptul la tratament, un drept garantat de Constituție, dar ignorat de autorități. Avocații ei sunt încrezători în câștigarea procesului, însă până atunci, Crina continuă să lupte și să-și spună povestea, sperând că alți pacienți vor înțelege că au dreptul să lupte pentru viața lor.
„Toți avem dreptul la viață”, spune Crina. O poveste de supraviețuire, speranță și o luptă neîntreruptă împotriva unui sistem care pare să ignore nevoile celor mai vulnerabili.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News