„Am luat această decizie pentru a permite cetățenilor să își aleagă primarii printr-un sistem care să confere legitimitate celor aleși - 50 % + 1 dintre alegătorii care își exprimă dreptul de vot. În 2008 s-a schimbat sistemul de alegere, introducându-se sistemul prin majoritate relativă, e ales primar cel care obține cel mai mare număr de voturi, fără obligația de 50% + 1 din cei care se prezintă la vot. Acest mecanism nu conferă un drept deplin cetățenilor dintr-o comunitate locală de a alege un primar care într-adevăr să aibă legitimitate.
Acest sistem de vot restrânge dreptul cetățenilor nemulțumiți de a schimba un primar care nu și-a făcut treaba. În 2016 s-au ales primari candidați care nu au avut nici măcar 30% din voturi. Aproape 50 de candidați au fost aleși astfel. Dacă ținem cont și de prezența la vot, sunt situații în care un primar a fost ales de 10% din numărul locuitorilor.
Am văzut că PSD depune moțiune de cenzură. Sincer, nu le înțeleg motivele. Poate că vă e frică că primarii PSD, în care ați pompat toate resursele de la bugetul de stat, toate vacile de muls, nu mai sunt în stare să obțină un mandat. Puteți să băgați 10 moțiuni de cenzură, nu puteți schimba opinia românilor care vor să își aleagă primari cu adevărat reprezentativi.
Față de proiectul inițial, am aprobat patru amendamente: reducerea numărului de semnături pentru candidații independenți, reprezentarea partidelor parlamentare în birouri electorale, reducerea de la 90 la 60 de zile a condiției la vot pentru cei cu viză de flotant și un amendament privind durata staționarării în zona unei secții de votare”, a spus Ludovic Orban.
După ce a fost întrerupt de vociferările unor parlamentari, premierul a spus: „respectarea unor principii fundamentale ale democrației arată cu adevărat respectul pentru cetățeni. Forma de respect e că punem pe masă mandatul Guvernului, pe care nu l-am obținut de la parlamentarii PSD, ci de la parlamentarii care au avut înțelepciunea să trimită acasă un guvern care nu avea nicio treabă cu democrația”.
„Primarii PSD sunt promotorii sărăciei și ai subdezvoltării. Și în două tururi tot o să vă batem în alegeri pentru că românii s-au săturat de demagogie”, a conchis Orban.
Şedinţa este condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, care a anunţat că şi-au înregistrat prezenţa 270 de parlamentari din cei 465.
Parlamentarii au avut termen până luni să depună amendamente la proiect, iar Guvernul a acceptat unele dintre ele în şedinţa de marţi.
Printre amendamentele acceptate se numără reducerea de la 90 zile la 60 de zile a perioadei pentru care este permis votul celor cu vize de flotant - amendament al PNL, precum şi reducerea de la 1% la 0,5% a numărului de semnături pentru înscrierea în cursa electorală a candidaţilor independenţi - amendament al USR.
Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege, iar în termen de 3 zile de la prezentarea proiectului se poate depune o moţiune de cenzură. Guvernul este demis dacă moţiunea de cenzură depusă a fost adoptată. Dacă Executivul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.
PSD a anunţat deja că va depune moţiune de cenzură.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News