Ministerul turismului din Italia a elaborat un proiect de lege pentru a limita închirierile de vacanță pe termen scurt în întreaga țară. Scopul acestei legi este de a ajuta destinațiile turistice populare, multe dintre acestea confruntându-se cu criza locuințelor și cu turismul excesiv. Florența s-a alăturat recent Romei în ceea ce privește impunerea de restricții asupra închirierilor de tip Airbnb. Orașul este pregătit să limiteze noile locuri de cazare pentru turiști în centrul său istoric. Veneția și Milano dezbat, de asemenea, introducerea de restricții.
Mai mult de 70 % dintre proprietățile de închiriere privată pe termen scurt din Florența se află în zona declarată patrimoniu mondial. Autoritățile locale de aici au anunțat deja interzicerea închirierilor private de vacanțe pe termen scurt, cum ar fi anunțurile pe Airbnb sau Booking, în centrul istoric al orașului renascentist.
Măsura face parte dintr-un efort de a se asigura că există locuințe disponibile și accesibile pentru rezidenții cu normă întreagă.
Fiind una dintre cele mai populare destinații turistice din Italia, Florența și-a văzut stocul de locuințe epuizat de închirierile pe termen scurt, care sunt definite ca acoperind orice perioadă mai mică de 30 de zile.
Dario Nardella, primarul Florenței, a descris interdicția ca fiind "îndrăzneață", dar justificată din punct de vedere legal.
"Dacă nu încercăm să întreprindem acțiuni perturbatoare din punct de vedere politic, nimeni nu face nicio mișcare", a spus el, referindu-se la așteptările ca guvernul italian să adopte un plan care, până în prezent, permite doar Veneției să limiteze numărul de zile în care o proprietate poate fi închiriată (la 120 de zile).
"Ne-am săturat de promisiuni. Problema a devenit una generală", a adăugat el.
Disputa privind închirierile de tip Airbnb clocotește de mai mulți ani. În 2021, oficialii din Florența și Veneția au trimis un document guvernului italian, stabilind 10 puncte pe care doreau să le vadă realizate pe măsură ce călătorii începeau să se întoarcă în urma pandemiei de COVID.
Una dintre măsurile pe care aceștia doreau să le vadă a fost o limitare a închirierilor pe termen scurt, despre care documentul spune că încurajează "golirea centrelor istorice din cauza creșterii costurilor de închiriere pe perioade medii și lungi".
La vremea respectivă, orașele au solicitat o limită de două proprietăți de închiriat pe termen scurt per proprietar în fiecare oraș și o limită anuală de 90 de zile pentru închirieri.
Recent, studenții din Florența, precum și din alte orașe italiene, precum Milano și Roma, au campat în corturi în campusuri pentru a protesta împotriva lipsei de locuințe la prețuri accesibile.
Florența are aproximativ 11.000 de proprietăți private de închiriere pe termen scurt. Primarul Nardella a declarat că orașul nu le va viza pe cele 8.000 care există deja în centrul istoric al Florenței, care face parte din patrimoniul mondial UNESCO și care găzduiește o catedrală din secolul al XIII-lea, Galeria Uffizi și Palazzo Pitti.
În schimb, se intenționează să se ofere un stimulent fiscal proprietarilor care își reconvertesc proprietățile în unități de închiriat pe termen lung. În cadrul acestui plan, impozitele pe proprietate pentru casele secundare ar fi anulate pentru o perioadă de până la trei ani, ceea ce ar putea permite proprietarilor să economisească mii de euro.
------------------------------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG
-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News