Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Lituania a finalizat construcţia barierei de-a lungul frontierei sale cu Belarus. "Pe toate secţiunile, lucrările sunt încheiate în proporţie de 100%"
WhatsApp
Lituania a anunţat luni că a finalizat construcţia unei bariere de-a lungul frontiere sale cu Republica Belarus menită să contracareze imigraţia ilegală, informează marţi AFP.
Lituania a finalizat construcţia barierei de-a lungul frontierei sale cu Belarus / Foto: Unsplash

Bariera, sub forma unui gard de patru metri înălţime şi cu sârmă ghimpată, se întinde pe circa 550 de kilometri dintr-o frontieră comună de aproximativ 700 de kilometri.

"Pe toate secţiunile, lucrările sunt încheiate în proporţie de 100%", a declarat pentru jurnalişti şefa guvernului lituanian Ingrida Simonyte. „Pe restul frontierei, care traversează mlaştini, lacuri şi râuri, este "tehnic imposibil" să se construiască o barieră fizică”, a adăugat ea.

În Lituania, imigraţia ilegală a crescut puternic în acest an, cu circa 4.200 de migranţi - în principal originari din Orientul Mijlociu şi din Africa - ce au reuşit să treacă frontiera dinspre Belarus.

Occidentul a acuzat regimul belarus că orchestrează acest aflux de imigranţi împreună cu aliatul său rus, în cadrul unui "atac hibrid", acuzaţie pe care Minskul o respinge.

Lituania duce o politică ce vizează respingerea migranţilor, fiind acuzată că aplică respingeri ilegale

În pofida acestor acuzaţii, Simonyte a declarat că ţara sa va continua această controversată tactică şi va analiza posibilităţile legale ce i-ar permite să o menţină fără a impune o stare de urgenţă. Însă, a admis ea, acest lucru va fi o provocare în contextul dreptului internaţional asupra acestei probleme. "Vom avea mult de lucru în acest domeniu", a recunoscut Simonyte.

Numărul de migranţi în situaţie ilegală care încearcă să treacă în Lituania a crescut din nou în ultimul timp. Sâmbăta trecută, poliţiştii de frontieră lituanieni au respins intrarea a 125 de migranţi, cel mai mare număr de la începutul anului.

Poliţiştii de frontieră lituanieni îi acuză pe omologii lor belaruşi că îi ajută pe migranţi să intre în Lituania. Ei "participă activ la deteriorarea gardului" nou construit, a declarat Rustamas Liubajevas, şeful poliţiei de frontieră lituaniene. "De la începutul lui iulie, au fost înregistrate 95 de cazuri de distrugeri", a precizat el, conform Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel