Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Lira sterlină s-a prăbușit. Marea Britanie lansează reduceri istorice de taxe și se împrumută cu sume uriașe
WhatsApp
Noul ministru de finanțe al Marii Britanii, Kwasi Kwarteng, a lansat vineri reduceri istorice de taxe și creșteri uriașe ale împrumuturilor în cadrul unei agende economice care a bulversat piețele financiare, trimițând lira sterlină și obligațiunile guvernamentale britanice în cădere liberă.
Marea Britanie lansează reduceri istorice de taxe și împrumuturi. Lira sterlină s-a prăbușit cu peste 3% față de dolar

Kwarteng a eliminat rata maximă a impozitului pe venit din țară și a anulat o creștere planificată a impozitelor pe profit. 

 

Lira sterlină s-a prăbușit cu peste 3% față de dolar

 

Investitorii s-au debarasat cât au putut de repede de obligațiunile guvernamentale britanice cu scadență scurtă, costul împrumuturilor pe cinci ani înregistrând cea mai mare creștere într-o singură zi din 1991, în timp ce lira sterlină s-a prăbușit cu peste 3% față de dolar, ajungând la niveluri care nu au mai fost înregistrate de 37 de ani.

Economiștii și investitorii au declarat că guvernul Truss, aflat la putere de mai puțin de trei săptămâni, își pierde credibilitatea financiară după ce a prezentat reduceri de taxe și planuri uriașe de cheltuieli la doar o zi după ce Banca Angliei a majorat ratele dobânzilor pentru a ține sub control inflația în creștere. 

 

Lira sterlină s-ar putea scufunda până la paritate cu dolarul

 

Băncile americane au avertizat că lira sterlină s-ar putea scufunda până la paritate cu dolarul. "Ceva trebuie să cedeze, iar acel ceva va fi în cele din urmă un curs de schimb mult mai mic", a declarat analistul Vasileios Gkionakis. 

Reprezentanții ai Deutsche Bank au spus că banca centrală trebuie să facă o creștere mare și neprogramată a ratei dobânzii încă de săptămâna viitoare pentru a calma piețele și a restabili credibilitatea.

Anunțul lui Kwarteng a marcat o schimbare de etapă în politica financiară britanică, amintind de doctrinele Thatcherite și Reaganomics din anii 1980, pe care criticii le-au luat în derâdere ca o întoarcere la economia "trickle down".

 

Truss a promis să dereglementeze și să acorde prioritate creșterii economice

 

Truss, aleasă în funcția de prim-ministru la începutul acestei luni prin votul celor 170.000 de membri ai Partidului Conservator, a promis să acorde prioritate creșterii economice, chiar dacă aceasta îi favorizează pe cei bogați într-un moment în care milioane de oameni se luptă să acopere facturile de bază ale gospodăriilor.

"Acesta este modul în care vom concura cu succes cu economiile dinamice din întreaga lume", a declarat Kwarteng. "Acesta este modul în care vom transforma cercul vicios al stagnării într-un ciclu virtuos de creștere".

Vorbind la câteva ore după ce a făcut declarația în parlament, Kwarteng a refuzat să comenteze scăderea lirei sterline, spunând că nu comentează mișcările pieței. "Cred că este o zi foarte bună pentru Marea Britanie, deoarece avem un plan grozav", a declarat el reporterilor, conform Reuters.

 

Măsurile de subvenționare a facturilor la energie vor costa 60 de miliarde de lire sterline


Așa-numitul mini-buget este conceput pentru a scoate economia dintr-o perioadă de inflație de două cifre, determinată de creșterea bruscă a prețurilor la energie și de o perioadă de 15 ani de creștere stagnantă a salariilor reale.

Măsurile de subvenționare a facturilor la energie vor costa 60 de miliarde de lire sterline (65,3 miliarde de dolari) doar pentru următoarele șase luni, a declarat Kwarteng - parte a unei promisiuni de a sprijini gospodăriile timp de doi ani.

 

Reducerile de taxe

 

Inclusiv o reducere imediată a unui impozit pe achiziția de proprietăți - ar costa încă 45 de miliarde de lire sterline până în 2026/27, a spus el, costuri care ar putea fi recuperate printr-o creștere a creșterii economice anuale de un punct procentual în cinci ani - o performanță pe care majoritatea economiștilor o consideră puțin probabilă.

De asemenea, Marea Britanie va accelera măsurile de consolidare a competitivității City-ului londonez ca centru financiar global prin eliminarea plafonului pentru bonusurile bancherilor, înaintea unui pachet "ambițios de dereglementare" în cursul anului. citeste mai departe

 

Planurile necesită 72 de miliarde de lire sterline în plus pentru împrumuturi guvernamentale numai în următoarele șase luni 

 

"În 25 de ani de analiză a bugetelor, acesta trebuie să fie cel mai dramatic, mai riscant și mai nefondat mini-buget", a declarat Caroline Le Jeune, șefa departamentului de taxe la contabilii Blick Rothenberg. "Truss și noul ei guvern își asumă un pariu uriaș".

Partidul Laburist, aflat în opoziție, a declarat că planurile sunt un "pariu disperat" al unui guvern care a înregistrat o creștere mai mică, investiții mai mici și o productivitate mai scăzută. citiți mai departe

"Singurele lucruri care vor crește sunt inflația, ratele dobânzilor și bonusurile bancherilor", a declarat purtătoarea de cuvânt a Partidului Laburist pentru finanțe, Rachel Reeves. citiți mai departe

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel