Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Liderii UE susțin un nou ajutor financiar pentru Ucraina. Ungaria și Slovacia se opun
WhatsApp
Majoritatea liderilor Uniunii Europene susțin acordarea unui sprijin financiar mai mare Ucrainei în lupta împotriva invaziei rusești, însă Ungaria și Slovacia și-au exprimat rezervele înaintea unei decizii pe care blocul trebuie să o ia în unanimitate în decembrie, transmite Reuters. 
Viktor Orban, premierul Ungariei (Sursa foto: Agerpres)

Executivul UE a propus ca cele 27 de țări ale blocului să contribuie cu mai multe fonduri în cadrul unei revizuiri a bugetului comun pentru a finanța cheltuieli suplimentare până în 2027, inclusiv extinderea unui nou ajutor de 50 de miliarde de euro (52,8 miliarde de dolari) pentru Kiev.

"Vom decide ceea ce este necesar pentru stabilitatea financiară a Ucrainei", a declarat cancelarul german Olaf Scholz după discuțiile cu omologii săi din UE în cadrul unui summit la Bruxelles. "Și nu cred că evaluările concrete parțial diferite vor afecta acest lucru."

Sprijinul total al UE pentru Ucraina s-a ridicat la aproape 83 de miliarde de euro de la invadarea Rusiei în februarie 2022, a declarat săptămâna aceasta Comisia Europeană, cu sediul la Bruxelles. Dincolo de trimiterea de bani și arme Ucrainei, blocul a impus, de asemenea, runde de sancțiuni împotriva Rusiei. Summitul a fost menit să evidențieze sprijinul constant al blocului pentru Kiev chiar și în timp ce un nou război face ravagii în Orientul Mijlociu.

"Uniunea Europeană va continua să ofere un sprijin financiar, economic, umanitar, militar și diplomatic puternic Ucrainei și poporului său atâta timp cât va fi nevoie", se arată într-o declarație comună a liderilor UE. 

Slovacia se alătură Ungariei

 

Ungaria a fost cel mai vehement critic al blocului în ceea ce privește această politică.

Robert Fico, care a participat miercuri la primul său summit UE de la numirea pentru al patrulea mandat de prim-ministru al Slovaciei, a adoptat o linie similară.

După recenta întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin, Orban a declarat vineri că strategia UE de a trimite bani și ajutor militar Ucrainei a eșuat.

"Ucrainenii nu vor învinge pe câmpul de luptă", a spus el, în timp ce imagini de la începutul summitului îl arătau stând singur, în timp ce alți lideri UE se salutau la sosirea în sala de discuții.

De asemenea, Orban a declarat că nu va aproba în forma sa actuală propunerea de revizuire a bugetului UE, care include cele 50 de miliarde de euro de ajutor nou pentru Kiev.

Dar nici nu a respins în mod categoric propunerea, sugerând că există loc pentru negocieri.

Acest lucru se întâmplă în contextul în care Budapesta încearcă să deblocheze miliarde de dolari în ajutoare alocate Ungariei în bugetul UE, dar înghețate de Comisia Europeană din cauza acuzațiilor că Orban a afectat democrația.

Slovacia se teme că fondurile sunt deturnate

 

Fico a declarat că în Ucraina există o corupție endemică și a cerut ca orice nou ajutor din partea UE să includă garanții că fondurile nu vor fi deturnate, potrivit unei declarații a biroului său. El a mai spus că Bratislava va înceta să mai ofere sprijin militar Ucrainei.

"Ucraina se numără printre cele mai corupte țări din lume și condiționăm ceea ce este un sprijin financiar excesiv de garanții că banii europeni (inclusiv slovaci) nu vor fi deturnați", a spus el.

Fico însuși a demisionat din funcția de prim-ministru al Slovaciei în 2018, pe fondul protestelor de stradă după uciderea unui jurnalist care investigase corupția statului. Liderul de stânga a respins în mod repetat acuzațiile de corupție.

"Ceea ce pot spune este că amândoi nu au refuzat posibilitatea de a oferi ajutor Ucrainei, chiar și pentru o perioadă lungă de timp", a declarat premierul bulgar Nikolai Denkov reporterilor.

"Întrebările sunt: ce tip de ajutor și cum este folosit, cum suntem siguri, Uniunea Europeană este sigură, că acest ajutor este folosit eficient", a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel