Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Legea uitării oncologice, anunțată în Spania. Ce este și de ce este atât de importantă; Italia se gândește, de asemenea, la adoptare
WhatsApp
Legea privind uitarea oncologică a fost anunțată de premierul spaniol, Pedro Sanchez. Este vorba despre o reglementare care elimină obligația de a declara că ai fost bolnav de cancer la semnarea unui contract, pentru a elimina discriminarea. 

Nu mai există obligația de a declara, înainte de a semna un contract de credit ipotecar sau de asigurare, dacă ați avut cancer. Acesta este sensul legii privind oncologia, pe care guvernul spaniol o va aproba în următoarele două săptămâni, potrivit unui anunț al premierului Pedro Sanchez. Scopul este de a preveni discriminarea foștilor pacienți care s-au confruntat cu boli grave.  Legea există deja în alte țări din UE.

Spania va adopta Legea uitării oncologice

 

Și în Italia există un proiect de lege prezentat de Consiliului Național al Economiei și Muncii - Cnel la sfârșitul lunii martie, după o lungă campanie a Aiom - Asociația Italiană de Oncologie Medicală.

În cazul Spaniei, președintele Sanchez s-a întâlnit cu o serie de asociații de pacienți și s-a angajat să prezinte un regulament care să declare "nule și neavenite toate clauzele bazate pe antecedente oncologice care exclud sau discriminează în contractarea de produse sau servicii". În plus, aceeași normă va 'împiedica luarea în considerare a antecedentelor oncologice ale asiguratului pentru a impune condiții mai oneroase în contractele de asigurare'. Sanchez a completat anunțul mulțumind asociațiilor care au militat pentru a cere o lege privind uitarea oncologică, comentând: 'Nu are sens ca, după ce ai suferit o boală gravă, să fii penalizat cu condiții mai costisitoare', titrează FanPage.

Ce este și la ce folosește uitarea oncologică?

 

După cum s-a menționat, uitarea oncologică este dreptul unei persoane care a avut cancer și s-a vindecat de a nu divulga informații despre boala sa dacă nu dorește acest lucru. Acest lucru este deosebit de important atunci când vine vorba de contracte de diferite tipuri. În contextul unui interviu pentru un loc de muncă, aceste informații pot fi solicitate, precum și atunci când se stabilesc condițiile pentru un credit ipotecar sau se încheie o asigurare. Chiar și atunci când se completează documentele pentru o adopție.

În aceste cazuri, a avea un istoric de boală poate duce la condiții mai proaste din punct de vedere financiar, cu rate mai mari sau chiar un refuz. În plus, există povara impusă din punct de vedere social - cu obligația de a se identifica cu boala -, dar și psihologic, deoarece foștii pacienți sunt obligați să discute și să scrie despre o afecțiune care este acum în trecut.

Și Italia ar vrea să adopte această lege; în România există deja

 

O lege pe această temă există deja în mai multe țări europene. Printre acestea se numără Franța, dar și Belgia, Olanda, Luxemburg, dar și România. Existența acestei legi înseamnă că angajatorii, companiile de asigurări și băncile nu pot pretinde că dețin informații despre bolile din trecut ale clienților. Condiția este ca boala să se fi încheiat de cel puțin o anumită perioadă de timp.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel