"După două înfrângeri înregistrate anul trecut, la europarlamentare şi prezidenţiale, social-democraţii români (PSD) au suferit duminică un eşec istoric în alegerile locale, organizate într-un singur tur de scrutin, în condiţii stricte de siguranţă sanitară. Cu un absenteism de 54%, situaţia politică ar fi putut fi menţinută. Dar nu s-a ţinut cont de generaţia tânără, cei cu vârste între 18 şi 34 de ani. 1,8 milioane dintre ei (38,6%) s-au prezentat la urne, mai ales în marile oraşe, provocând surprize majore. Astfel, după 20 de ani la putere, PSD a pierdut Vrancea, trecut la liberali, dar şi capitala Bucureşti, după peste zece ani de administrare haotică, trecută acum la un candidat independent. În total, din cele zece oraşe mari din România, doar două au fost câştigate de social-democraţi", observă jurnalistul.
Independenţa justiţiei
"PSD este pe o pantă electorală decendentă în principal din cauza fostului lider, Liviu Dragnea, aflat în prezent în închisoare într-un caz de angajări fictive, dar care a făcut totul pentru a schimba legile în interesul propriu, generând manifestaţii masive în ţară, dar şi la Bruxelles. Social-democraţii au pierdut 9 dintre cele 29 de consilii judeţene pe care le deţineau, în timp ce liberalii din cadrul PNL au obţinut opt în plus faţă de 2016, urmând să conducă 17 de acum înainte. Ceea ce indică faptul că cele două partide mari ar putea domina în proporţii relativ egale viitorul Parlament, după alegerile generale programate pe 6 decembrie", subliniază Le Figaro, potrivit Mediafax.
"Dar schimbarea istorică ce pare să se fi produs prin acest scrutin trebuie atribuită noii formaţiuni politice USR Plus. Uniunea Salvaţi România progresează lent, dar sigur. Victorii mai puternice decât era de aşteptat s-au înregistrat în multe oraşe mari, în special în Timişoara, unde Dominic Fritz, cetăţean german, l-a învins pe primarul liberal Nicolae Robu la o diferenţă de circa 20%; dar şi la Braşov, unde USR Plus l-a învins pe primarul PNL care conducea oraşul din 2004, precum şi la Bacău, unde un alt liberal a fost învins cu peste 10% de reprezentantul noului partid, ai cărui membri, în mare parte, au debutat în politică acum", precizează jurnalistul.
Potrivit jurnalistului de la Le Figaro, este greu de spus deocamdată dacă USR Plus va participa sau nu la o viitoare coaliţie politică, adică la o alianţă guvernamentală, după scrutinul legislativ din decembrie, dat fiind că "ambiţiile acestui partid de a reuşi singur sunt puternice". "Deja USR Plus vrea să impună pe agenda viitorului Parlament tema independenţei justiţiei, inclusiv a abrogării anumitor legi, votate de PSD, care au făcut aproape imposibilă activitatea magistraţilor în cazuri de corupţie la nivel înalt. Un dosar urmărit cu mare atenţie de Comisia Europeană, care ameninţă cu reducerea finanţării pentru România în cazul în care continuă să nu respecte normele statului de drept", subliniază jurnalistul.
De altfel, cotidianul Le Figaro realizează şi un portret al lui Nicuşor Dan. "După trei încercări, candidatul independent Nicuşor Dan a fost ales duminică primar al capitalei României, cu susţinerea unor partide de centru-dreapta", scrie publicaţia din Franţa, sub titlul "România: Matematicianul pe bicicletă Nicuşor Dan câştigă Primăria Bucureştiului / Candidatul independent a pus capăt celor 12 ani de administraţie social-democrată".
"După 15 ani de eforturi militante şi la a treia încercare, Nicuşor Dan a câştigat duminică Primăria Bucureştiului. Se dă o nouă pagină, cea a 12 ani de administraţie PSD, această formaţiune moştenitoare a Partidului Comunist. Şi, odată cu ea, un capitol întreg al istoriei capitalei României, deschis prin Căderea Zidului Berlinului şi marcat de speculatori imobiliari şi regi ai corupţiei", subliniază Le Figaro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News