Numită în octombrie 2019 procuror-șef al nou-înființatului Parchet European (EPPO), Laura Codruța Kovesi așteaptă ca instituția să devină funcțională, acum neavând nici resurse și nici procurori suficienți. Recent, Kovesi a vorbit într-un interviu pentru Euronews, că Malta s-ar face vinovată pentru că tergiversează delegarea unor procurori care să facă parte din colegiul procurorilor din EPPO. Procedura ar fi blocată din decembrie 2019, pentru că Malta nu trimite candidați care să îndeplinească criteriile de eligibilitate la EPPO, spunea Kovesi.
O altă mare provocare, pe lângă numirea procurorilor europeni care să lucreze la Luxemburg, în coordonarea sa, este și bugetul instituției, care ar urma să preia din start peste 300 de cazuri.
"Evit să dau cifre, suntem în mijlocul negocierilor, dar e important de spus că avem nevoie de resurse minime pentru a porni EPPO, apoi de resurse pentru a continua munca și să avem destule resurse. Pe baza evaluării noastre, vom primi încă de la început peste 300 de cazuri, ceea ce înseamnă că minimul pentru a porni este să avem cel puțin 140 de procurori delegați și pe baza acestui număr, putem cere mai mulți bani la buget, pentru a putea face față tuturor lucrurilor din jurisdicția noastră”, a spus Kovesi, în interviul pentru Politico.eu.
Kovesi a fost întrebată și despre "tensiunile” la care a fost supusă în România, spunând, în glumă, că a fost "un antrenament" pentru poziția sa actuală. Instituţia cu sediul la Luxembourg, cunoscută sub denumirea de Biroul European al Procurorilor Publici (EPPO) va realiza anchete penale în cazuri de corupţie, fraude cu TVA şi furturi din bugetul UE. Biroul va lucra mână în mână cu un procuror european din fiecare din cele 22 de state membre participante.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News