Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Klaus Iohannis, primit cu căldură la Budapesta de președinta Ungariei
WhatsApp
Klaus Iohannis, președintele României, a fost primit cu căldură de către președinta Ungariei, Katalin Novák, într-o întâlnire desfășurată la Budapesta. Această vizită marchează o etapă importantă în consolidarea relațiilor bilaterale dintre cele două țări și vine în contextul unei dinamici crescute a contactelor la nivel înalt.
Klaus Iohannis, primit cu căldură la Budapesta de președinta Ungariei / Foto: Captură video youtube

Administrația Prezidențială a anunțat că vizita lui Klaus Iohannis la Budapesta are loc după vizita oficială efectuată de președinta Katalin Novák la București în septembrie 2022 și participarea la cel de-al 8-lea Summit al Inițiativei celor Trei Mări, care a fost găzduit de președintele României în septembrie 2023.

Această întâlnire reprezintă prima vizită la nivel de șef de stat la Budapesta în ultimii 14 ani și oferă o oportunitate de a discuta, la acest nivel înalt, despre stadiul relației de Parteneriat Strategic și perspectivele de dezvoltare ale acesteia. De asemenea, se vor explora modalitățile concrete de aprofundare a dialogului bilateral între cele două țări, conform Agerpres.

 

Importanța Parteneriatului Strategic dintre România și Ungaria

 

Președintele Klaus Iohannis va sublinia, în cadrul discuțiilor de la Budapesta, importanța Parteneriatului Strategic dintre România și Ungaria ca instrument fundamental care a contribuit la structurarea cooperării bilaterale pe baze noi, moderne, pragmatice și bazate pe respect reciproc. Acest parteneriat are ca scop beneficiul tuturor cetățenilor români și ungari, indiferent de etnie.

Iohannis va reitera interesul și deschiderea României pentru o cooperare constructivă, pragmatică și transparentă cu Ungaria, cu accent pe dezvoltarea de proiecte de interes comun și obținerea de rezultate concrete. Toate acestea vor fi realizate în spiritul principiilor și valorilor fundamentale care definesc relația bilaterală.

În cadrul întâlnirii, cei doi președinți vor analiza situația actuală la nivel regional, european și global, cu accent pe războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Se vor discuta implicațiile acestui conflict, inclusiv cele legate de securitate, energie, aprovizionare și lanțurile de distribuție. De asemenea, vor fi abordate măsurile de sprijin pentru partenerii din regiune ce au fost afectați, cu atenție specială acordată Republicii Moldova.

În ceea ce privește agenda europeană, cei doi lideri vor discuta prioritățile Președinției Consiliului Uniunii Europene pe care Ungaria o va deține în a doua parte a anului 2024. Această întâlnire reprezintă un pas semnificativ în consolidarea relațiilor bilaterale și un prilej de a discuta și colabora în rezolvarea problemelor regionale și globale. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel