Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Josep Borell: Rusia blochează cerealele din Ucraina, în timp ce în restul lumii, oamenii suferă de foame. Este o „adevărată crimă de război”
WhatsApp
Blocarea de către Rusia a milioane de tone de cereale ucrainene este o „adevărată crimă de război”, afirmă șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, potrivit BBC.

„Este de neconceput, nu ne putem imagina că milioane de tone de grâu rămân blocate în Ucraina în timp ce în restul lumii oamenii suferă de foame”, a declarat Borrell.

El face apel către Rusia să deblocheze porturile ucrainene. Miniștrii de externe ai UE se reunesc pentru a discuta despre criză.

Țările occidentale au cerut Rusiei să înceteze blocarea porturilor ucrainene de la Marea Neagră și să permită ca stocuri mari de cereale să ajungă pe piețele mondiale.

Blocajul a provocat avertismente potrivit cărora zeci de milioane de oameni sunt expuși riscului de foamete și a dus la creșterea prețurilor la alimente.

G Ad:

 

Borrell: Rusia ar trebui să fie trasă la răspundere dacă va continua să blocheze exportul de cereale vitale din Ucraina

 

Înaintea reuniunii de la Luxemburg, Borrell a declarat: „Aceasta este o adevărată crimă de război, așa că nu-mi pot imagina că va mai dura mult timp”.

El a spus că Rusia ar trebui să fie trasă la răspundere dacă va continua să blocheze exportul de cereale vitale din Ucraina.

Blocul celor 27 de națiuni contestă afirmațiile Rusiei potrivit cărora creșterea prețurilor și penuria de alimente din Orientul Mijlociu și Africa este cauzată de sancțiunile UE impuse ca urmare a invaziei Ucrainei.

Borrell a adăugat: „Vreau să insist asupra faptului că nu sancțiunile europene sunt cele care creează această criză. Sancțiunile noastre nu vizează alimentele, nu vizează îngrășămintele. Problema vine din cauza blocadei rusești asupra cerealelor ucrainene”.

Ministrul francez de externe, Catherine Colonna, a declarat că „Rusia trebuie să înceteze să se mai joace cu foametea mondială”, în timp ce caută să aibă o influență asupra Occidentului.

„Să lași cerealele blocate este periculos pentru stabilitatea în lume”, a spus ea.

Șeful biroului premierului polonez, Michal Dworczyk, urmează să discute cu ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, despre schimbările care vor accelera controalele pentru camioane la granița dintre Polonia și Ucraina, pentru a ajuta la exportul mai multor cereale din Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp

TOP CELE MAI CITITE STIRI

Internațional Vezi toate articolele
Crossuri parteneri
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Crossuri parteneri
DCNews.ro
26 iun, 13:22
DCMedical.ro
25 iun, 11:46
DCBusiness.ro
26 iun, 12:25
DefenseRomania.ro
24 iun, 13:33
DCBusiness.ro
26 iun, 12:25
DefenseRomania.ro
24 iun, 13:33
DCNews.ro
26 iun, 13:22
DCMedical.ro
25 iun, 11:46
Spectacola.ro
26 iun, 11:35
Spectacola.ro
26 iun, 11:35
RadioDCNews.ro
26 iun, 14:49
RadioDCNews.ro
26 iun, 14:49
Astrosens.ro
21 iun, 12:35
Astrosens.ro
21 iun, 12:35