Dar prețurile tot mai mari la construcții și energie l-au forțat să se răzgândească. Tehnicianul-șef al camerei de filmat, în vârstă de 37 de ani, a cumpărat o iurtă, un cort mare, circular, cu cupolă, precum cele folosite de nomazi în stepele din Asia Centrală.
"Până când iurta va fi gata, va fi la jumătate din costul pe care l-ar fi avut o casă ușoară. Am primit o ofertă pentru o astfel de casă în primăvară, iar până în toamnă costurile au crescut cu încă 30%", a declarat Zih conform Reuters.
Noua sa casă, cu ferestre și un soclu din lemn izolat, cu pereții și tavanul din lemn cu lamele acoperite cu izolație și hidroizolație, se va întinde pe o suprafață de 80 de metri pătrați printre pinii din Budakeszi și va fi gata înainte de instalarea frigului.
Zih, care în prezent locuiește într-un apartament închiriat cu un sistem de încălzire comun, a declarat că, odată ce se va muta, va face mari economii în iurta pe care o va încălzi cu ajutorul unor calorifere electrice montate pe perete.
Zih este unul dintre cei tot mai mulți maghiari care aleg iurtele ca locuință permanentă din cauza crizei energetice.
Constructorul de iurte Gabor Adorjan a declarat că numărul comenzilor sale a crescut foarte mult și că este complet ocupat până în vara anului viitor, toate comenzile fiind pentru cea mai mare dimensiune de iurtă folosită de obicei ca locuință.
El estimează că în prezent există în jur de 1.000 de iurte în Ungaria, un număr tot mai mare fiind folosite ca locuințe. Înainte, acestea erau folosite doar pentru turiști sau pentru persoanele care trăiau la distanță, în afara rețelei.
"Unii spun că acest lucru va rămâne așa și în viitor, probabil pentru că mulți oameni aleg acest lucru nu numai din cauza creșterii prețurilor la energie, ci și din cauza creșterii prețurilor la construcții", a spus Adorjan.
Construirea unei iurte până la dimensiunea celei a lui Zih ar costa mai puțin de 10 milioane de forinți (23.400 de dolari), a spus el, ceea ce reprezintă mai puțin de un sfert din cât ar costa o casă mică.
Există aproximativ o duzină de constructori de iurte în Ungaria, iar majoritatea dintre ei au declarat că au avut o mulțime de cereri și comenzi noi.
Iurtele sunt mai ieftine de încălzit, deoarece aerul circulă într-un singur spațiu rotund care păstrează căldura mai mult timp, în timp ce pereții sunt izolați, a spus Adorjan.
"Chiar și o sobă mică poate încălzi o iurtă într-un timp scurt", a spus Adorjan.
Familia Pogany, care locuiește la o fermă lângă Kecskemet, în estul Ungariei, unde crește oi și produce dovleci pentru vânzare, s-a mutat în iurta lor în urmă cu trei luni.
În fosta lor fermă, ei încălzeau doar o cameră cu o sobă cu lemne și chiar și aceea devenea rece dimineața. Acum vor folosi o sobă și încălzire electrică prin pardoseală în iurta lor, care este decorată și amenajată ca orice apartament, cu tablouri, plante, o canapea, un pat, o masă și o bucătărie îngrijită.
Cum așteaptă primul lor copil, păstrarea căldurii este mai importantă ca niciodată. Ei intenționează să trăiască în iurtă ani de zile, în timp ce încearcă să economisească pentru a-și reconstrui vechea fermă.
"Pentru mine este o mare ușurare ... Nu mi-e teamă că ne va fi frig, deoarece știu că soba ne va ține de cald", a declarat Petra Pogany-Bago, o bonă de 22 de ani, stând alături de soțul ei în casa lor confortabilă.
Mihaly Pogany, în vârstă de 28 de ani, care lucrează ca agent de asigurări, spune că lumea s-a schimbat și că oamenii trebuie să se adapteze la un nivel mai scăzut de confort.
"Este un mare lux să încălzești apartamentele la 26 de grade Celsius", a spus el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News