Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Iulian Fota: România și celelalte țări occidentale mențin Ucraina o prioritate
WhatsApp
România și celelalte țări occidentale mențin Ucraina în centrul atenției și rămân ferm angajate în sprijinul acestei națiuni, potrivit declarațiilor lui Iulian Fota, secretarul de stat pentru afaceri strategice în cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE). 
Iulian Fota: România și celelalte țări occidentale mențin Ucraina o prioritate / Foto: Captură video youtube

Iulian Fota a oferit mai multe detalii la Forumul Rebuilding Ukraine și a subliniat importanța acordată Ucrainei în ciuda altor evenimente globale și regionale.

"Să nu îşi facă cineva vreo iluzie că toate evoluţiile astea legate de situaţia, iarăşi, complicată din Orientul Mijlociu, situaţia generată de agresiunea asta a Hamasului vor duce la schimbarea agendei, cel puţin din perspectivă occidentală. Eu am fost luni şi marţi la Bruxelles, am avut mai multe discuţii la NATO, la UE. Ucraina continuă să fie prioritate ca şi până acum.

E adevărat, acum avem un nou tip de situaţie în Orientul Mijlociu, şi UE şi NATO sunt foarte atente şi deja sunt mai multe state occidentale care joacă roluri importante, sunt implicate. De altfel, şi noi am avut o vizită importantă a domnului prim-ministru la Tel Aviv - după Tel Aviv premierul este la Kiev Ăsta este mesajul pe care eu îl aduc de la Bruxelles: nu întoarce nimeni privirea de la Ucraina, nu se diluează atenţia noastră pentru Ucraina. În continuare rămânem angajaţi cu sprijin multidimensionat pe toate părţile, inclusiv în zonele destul de importante pentru câştigarea acestui război", a afirmat Fota conform Agerpres.

 

România și alte state occidentale rămân dedicate sprijinirii Ucrainei

 

Fota a avertizat că, deși au avut loc evoluții complexe în Orientul Mijlociu și s-a confruntat cu agresiunea din partea Hamasului, angajamentul occidental față de Ucraina nu se va diminua. El a subliniat că România și alte state occidentale rămân dedicate sprijinirii Ucrainei în multiplele sale dimensiuni, inclusiv în zonele esențiale pentru succesul său în conflictul actual.

El a menționat că Occidentul are un rol semnificativ în gestionarea situației din Orientul Mijlociu, luând în considerare similitudinile dintre terorismul din această regiune și cel din Ucraina. Terorismul s-a manifestat în ambele cazuri cu un obiectiv politic și a dus la pierderea de vieți nevinovate. Fota a subliniat că relația României cu Ucraina este una istorică și a subliniat importanța momentelor de înalt nivel și a vizitelor diplomatice între cele două țări în ultimele luni.

Secretarul de stat a menționat, de asemenea, că MAE are un rol de sprijin în eforturile de reconstrucție ale Ucrainei și în dezvoltarea parteneriatului strategic dintre cele două țări. Acesta a subliniat că România sprijină eforturile Ucrainei în domeniul reconstrucției și facilitează contactele dintre actorii români și cei ucraineni. De asemenea, a menționat că ambele țări se află la începutul dezvoltării unui parteneriat strategic, cu perspective promițătoare pentru viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel