Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Alegeri în Italia. Test de popularitate pentru guvernul de trei luni al premierului Giorgia Meloni
WhatsApp
Cele mai populate două regiuni italiene votează duminică și luni în cadrul unor alegeri considerate un test de popularitate pentru guvernul de trei luni al premierului Giorgia Meloni.
Italia. Test de popularitate pentru guvernul de trei luni al premierului Giorgia Meloni

Candidații susținuți de coaliția sa de dreapta dură sunt așteptați să triumfe în alegerile pentru alegerea unui nou președinte și a membrilor adunării în Lombardia, puterea economică din nordul Italiei, și în Lazio, care include capitala Roma.

Problemele locale vor juca un rol important, dar "aceste alegeri reprezintă un test pentru guvern în sensul modului în care sunt interpretate din punct de vedere politic", a declarat Jean-Pierre Darnis, expert politic la universitățile Luiss din Nisa și Roma.

"Extrema dreaptă pare să fie în față, iar acest lucru va fi prezentat de Giorgia Meloni ca o continuare a impulsului din septembrie", când partidul său de extremă dreapta Frații Italiei a ajuns pe primul loc în alegerile naționale, a declarat el pentru AFP.

 

Votul va fi urmărit îndeaproape 

 

Cu toate acestea, votul va fi urmărit îndeaproape pentru semne de tensiuni între Meloni și partenerii săi de coaliție - Liga, formațiunea de extremă dreapta a lui Matteo Salvini, și Forza Italia, formațiunea de dreapta a lui Silvio Berlusconi.

Ascensiunea Frații Italiei a fost în mare parte în detrimentul aliaților săi de dreapta și, în timp ce candidatul Ligii este de așteptat să fie reales președinte al Lombardiei cu sprijinul coaliției, partidul lui Meloni este de așteptat să obțină cele mai multe voturi.

Partidul ei a făcut istorie obținând 26% la alegerile legislative din septembrie, iar în octombrie Meloni a devenit prima femeie prim-ministru al Italiei, la conducerea celui mai de dreapta guvern de la Roma de după cel de-al Doilea Război Mondial.

După o campanie dominată de o retorică anti-imigranți, ea a luat măsuri drastice împotriva organizațiilor caritabile de salvare a migranților care operează în zona centrală a Mediteranei, dar în ceea ce privește afacerile internaționale a urmat o linie convențională.

În ciuda euroscepticismului său și a naționalismului adesea strident, Meloni a menținut legăturile cu Parisul și Berlinul, susținând în același timp cu tărie sprijinul UE pentru Ucraina după invazia Rusiei.

Frații Italiei este cotată în prezent cu peste 29%, potrivit unui sondaj YouTrend publicat la 2 februarie, față de 8,7% pentru Liga și 7% pentru Forza Italia.

Coaliția sa a beneficiat, de asemenea, de o opoziție divizată la nivel național, cu Partidul Democrat (PD) de centru-stânga în căutarea unui lider.

 

Se așteaptă ca președintele Attilio Fontana, membru al Ligii lui Salvini, să fie reales

 

În Lombardia, se așteaptă ca președintele Attilio Fontana, membru al Ligii lui Salvini și candidat al coaliției lui Meloni, să fie reales pentru un nou mandat de cinci ani.

Un sondaj de opinie din ianuarie a arătat că partidul lui Meloni are un avans considerabil în regiune, cu aproximativ 25%, față de abia 13% pentru Liga.

Mai la sud, în Lazio, candidatul de dreapta Francesco Rocca este așteptat să câștige în fața unei opoziții divizate, înlocuindu-l pe Nicola Zingaretti de la Partidul Democrat, care a demisionat după ce a fost ales în parlament anul trecut.

Dar Franco Pavoncello, profesor de științe politice la Universitatea John Cabot din Roma, a declarat că este puțin probabil ca alegerile să destabilizeze guvernul.

"Nu cred că rezultatul din Lombardia l-ar putea slăbi pe Salvini", care și-a văzut deja partidul său zdrobit de Frații Italiei în alegerile naționale, a declarat Pavoncello.

Salvini își revendică succesul și după ce miniștrii cabinetului au votat la începutul acestei luni pentru a susține mai multă autonomie regională, chiar dacă măsura ar putea să nu fie pusă în aplicare timp de ani de zile, dacă va fi pusă în aplicare.

Rezultatele ambelor alegeri sunt așteptate începând de luni seară, conform anews.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel