În munca domestică (îngrijitori și ajutoare casnice) există reguli stricte, ca în orice alt sector de muncă. Îngrijitorul sau ajutorul domestic, sau chiar baby-sitterul și grădinarul au atât drepturi, cât și obligații. Același lucru este valabil și pentru angajator, chiar dacă acesta nu are funcția de agent de reținere la sursă a impozitului.
De asemenea, lucrătorul casnic trebuie să fie tratat în mod egal cu orice alt angajat din orice alt sector de muncă. Acestea fiind spuse, trebuie subliniat faptul că se apropie luna în care, ca întotdeauna, lucrătorii din acest sector reușesc să obțină un pachet salarial semnificativ mai mare decât în alte luni. Este vorba despre luna decembrie.
În decembrie, îngrijitorul, ca orice alt lucrător, are dreptul la o a 13-a lună de salariu. Este vorba despre așa-numita primă de Crăciun, adică mentalitatea suplimentară pe care o primesc toți angajații tocmai în decembrie. De fapt, cu pachetul salarial din decembrie, un îngrijitor va primi un salariu dublu față de cel clasic pentru fiecare lună. În sector, cum nu există deduceri pentru Irpef, tocmai pentru că angajatorii nu sunt înlocuitori de taxe, salariul pe o lună suplimentară trebuie să fie identic cu salariul pe luna clasică, astfel că fluturașul de salariu din decembrie va fi exact dublu față de cel din noiembrie, de exemplu.
Pentru alte sectoare de muncă, de fapt, deoarece nu beneficiază de deduceri pentru a treisprezecea lună, deoarece acestea sunt disponibile doar pentru 12 luni, a treisprezecea lună este ușor mai mică decât plata lunară obișnuită. De aceea, în luna decembrie, super salariu pentru multe îngrijitoare și ajutoare casnice.
Cei care primesc un salariu de 1.000 de euro pe lună vor primi apoi doar 2.000 de euro, la care se adaugă prima de a 13-a lună. Cu toate acestea, la aceasta se adaugă, dacă este necesar, și cu condiția ca lucrătorul să solicite acest lucru, avansul pentru indemnizația de concediu acumulată.
În sectorul casnic, de fapt, îngrijitorul poate cere în fiecare decembrie un avans din indemnizația de concediu pe care lucrătorul o pune deoparte în fiecare an și în fiecare lună. În loc să o încaseze la sfârșitul raportului de muncă, îngrijitorul poate solicita un avans de 70% în fiecare an. Un avans care va fi plătit odată cu fișa de plată din decembrie.
Într-un calcul simplist, un îngrijitor pune deoparte mai mult sau mai puțin de un salariu pe an ca indemnizație de concediu. Pornind de la îngrijitorul cu un salariu de 1.000 de euro, cum este cel menționat mai sus, va fi mai mult sau mai puțin de 1.000 suma pusă deoparte în timpul anului. Același lucrător va putea solicita 70 la sută din acești 1.000 de euro, adică 700 de euro în avans drept indemnizație de concediere.
Îngrijitorul nu trebuie să prezinte angajatorului niciun motiv pentru a utiliza acest avans. În plus, pentru sectorul intern nu există nicio regulă care să prevadă că avansul poate fi solicitat numai după cel puțin opt ani de serviciu la același angajator. Prin urmare, de acest avans poate beneficia și o femeie care a început să lucreze pentru un angajator abia în urmă cu câteva luni.
Desigur, în astfel de cazuri, indemnizația de concediere acumulată și care poate fi obținută în avans trebuie să fie proporțională cu lunile lucrate. În practică, pentru o persoană care a lucrat doar șase luni, TFR acumulat pentru un salariu mediu de 1.0000 este egal cu 500 de euro și, prin urmare, avansul care poate fi obținut va fi de 350 de euro, potrivit Pensioni e fisco.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News