Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Italia și Spania obligă în continuare toți călătorii să poarte mască în avioane și aeroporturi
WhatsApp
Până la jumătatea lunii iunie, pasagerii vor fi obligați să poarte măști la zborurile către Italia, în ciuda faptului că luni, 16 mai, această obligație a fost eliminată la nivelul UE, a confirmat guvernul italian. Aceeași obligativitate rămâne în vigoare și în Spania. 

Guvernul italian a reiterat vineri că actualele reguli privind purtarea măștilor rămân în vigoare până la 15 iunie, relatează publicația Corriere della Sera. Acest lucru înseamnă că obligația privind purtarea măștilor se va aplica în continuare tuturor pasagerilor care călătoresc spre sau dinspre Italia, în pofida încetării, începând de luni, a obligației de a purta măști pe zborurile și în aeroporturile din întreaga Uniune Europeană.

Reglementările naționale au întâietate, au precizat Agenția pentru Siguranța Aviației din Uniunea Europeană (AESA) și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) atunci când au anunțat noile reguli la nivelul UE.

 

"Purtarea măștilor de față în aeroporturi și la bordul aeronavelor ar trebui să fie aliniată la măsurile naționale privind purtarea măștilor în transportul public și în hub-urile de transport", au precizat cele două instituții într-o declarație comună publicată la 11 mai.

"În cazul în care statul de plecare sau cel de destinație solicită purtarea măștilor faciale în transportul public, operatorii de aeronave ar trebui să solicite pasagerilor și echipajului să respecte aceste cerințe în timpul zborului, după 16 mai 2022. Mai mult, începând cu 16 mai 2022, operatorii de aeronave, în timpul comunicărilor de dinaintea zborului, precum și în timpul zborului, ar trebui să continue să încurajeze pasagerii și membrii echipajului să poarte măști de protecție în timpul zborului, precum și în aeroport, chiar și atunci când purtarea unei măști de protecție nu este obligatorie".

Masca obligatorie și în avioanele din Spania

 

Guvernul spaniol a declarat, de asemenea, joi, că pasagerii aerieni vor trebui să continue să poarte măști de față în avioane.

Ministrul spaniol al sănătății, Carolina Darias, a precizat miercuri că regulile privind masca pentru pasagerii de la bordul avioanelor și al altor mijloace de transport public din Spania rămân aceleași și este puțin probabil să se schimbe în zilele următoare. 

Normele actuale ale Italiei specifică faptul că măștile de grad superior FFP2 trebuie purtate în toate formele de transport public, inclusiv în autobuze, tramvaie, trenuri regionale și de mare viteză, feriboturi și avioane.

Deși regulile au fost relaxate în anumite medii începând cu 1 mai, măștile rămân obligatorii până la 15 iunie în cinematografele și teatrele din Italia, în spitale și centrele de îngrijire, în sălile de evenimente sportive și concerte, în școli și universități.

Purtarea măștilor în aeroporturile europene și pe zboruri „nu mai este recomandată"

 

Purtarea măștilor în aeroporturile europene și pe zboruri „nu mai este recomandată", a informat recent Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC). Măsura, anunțată de Agenția Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației (AESA) și ECDC, urmează să intre în vigoare pe 16 mai.

AESA a declarat că speră ca decizia să marcheze „un pas mare înainte pentru normalizarea transportului aerian".

Ambele autorități le transmit, însă, călătorilor că, în ciuda ridicării acestei reguli, masca rămâne „una dintre cele mai bune protecții" împotriva COVID-19.

Pasagerilor vulnerabili li s-a spus că ar trebui să continue să poarte masca, iar călătorilor li se va cere să respecte distanța socială în zonele interioare, anunță Sky News.

Cu toate acestea, operatorii aeroportuari au fost sfătuiți să nu impună nicio măsură de distanțare dacă duce la blocaje, a declarat directorul ECDC, Andrea Ammon.

Companiile aeriene vor putea să își pună în aplicare propriile reguli

 

Odată ce obligativitatea măștii va fi ridicată, companiile aeriene vor putea să își pună în aplicare propriile reguli. Companiilor aeriene li s-a spus să încurajeze pasagerii să folosească măști pe zborurile către sau dinspre destinații în care încă se aplică obligativitatea purtării măștilor în transportul public.

„Începând de săptămâna viitoare, măștile nu vor mai fi obligatorii în toate cazurile în călătoriile cu avionul”, a declarat directorul executiv al EASA, Patrick Ky, adăugând: „Este o ușurare pentru noi toți faptul că am ajuns în sfârșit la o etapă a pandemiei în care putem începe să relaxăm măsurile de siguranță sanitară."

Italia, Franța, Bulgaria și alte țări europene au relaxat deja multe restricții COVID, iar o serie de companii aeriene din SUA au renunțat la mască.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
31 oct 2023, 12:34
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel