Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Italia. Româncă grav bolnavă, refuzată de un spital din Milano: Acces interzis la tratament esențial. A plătit totul din buzunar
WhatsApp
Spitalul Niguarda din Milano și Agenția Locală de Protecție a Sănătății (ATS), condamnate după ce au refuzat  accesul neîngrădit și gratuit la îngrijiri meicale esențiale pentru o româncă de 53 de ani aflată în dificultate. Femeia, aflată în stare de necesitate, nu și-a permis să plătească controalele după operația în care i s-a implantat o proteză mitrală mecanică.

Instanța civilă a condamnat Agenția Locală de Protecție a Sănătății (ATS) și Spitalul Niguarda să asigure accesul complet gratuit la îngrijiri esențiale pentru un cetățean român de 53 de ani aflat în dificultate, în condițiile în care ATS Milano trebuie să preia toate serviciile medicale esențiale chiar și pentru cetățenii europeni fără reședință și fără a îndeplini condițiile de înscriere în sistemul național de sănătate.

În 2015, româncei îi fusese implantată o proteză mitrală mecanică pentru a înlocui o proteză biologică anterioară, dar de atunci nu a mai putut efectua niciun control cardiologic, deoarece nu a putut plăti vizitele medicale, relatează Corriere.it.

În decembrie 2012, acordul semnat în cadrul Conferinței permanente pentru relațiile dintre stat și regiuni a propus tuturor regiunilor și provinciilor să adopte codul de card ENI (European Non-Enrolled) pentru cetățenii europeni fără reședință și condițiile de înscriere în serviciul național de sănătate.

Româncă în stare critică, fără acces la îngrijiri medicale esențiale, în Italia

 

Dar, spre deosebire de alte regiuni, Lombardia nu recunoaște dreptul la asistență medicală esențială cetățenilor europeni care nu au ședere legală, care sunt obligați să suporte integral costul tratamentului, plătind astfel din propriul buzunar pentru consultații ambulatorii, spitalizări și medicamente, indiferent de venituri.

Românca fusese vizitată în 2019 de Ambulatoriul Mobil de Urgență. Ar fi trebuit să facă un control la trei luni de la operație, dar personalul medical a verificat că pacienta nu fusese încă preluată de nicio unitate. Femeia făcuse doar câteva controale la Centrul de terapie anticoagulantă orală pentru monitorizarea tratamentelor farmacologice, plătind întotdeauna 85,16 euro pe serviciu.

Prin urmare, Ambulatoriul Mobil de Urgență s-a adresat birourilor spitalului Niguarda, semnalând ilegalitatea excluderii femeii din traseul normal de control. Oficiile spitalului au continuat să refuze să preia pacientul. Cazul a fost înaintat Curții prin intermediul avocatului Marco Paggi de la Asociația pentru studii juridice privind imigrația.

Dacă doriți să fiți notificați direct pe Whats App, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupul de Whats App al StiriDiaspora accesând următorul link->  https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Sanatate Vezi toate articolele
31 oct 2023, 12:34
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel