Pe lângă înăsprirea controalelor și obligativitatea afișării prețului mediu național al benzinei și motorinei pentru fiecare operator, printre măsurile din decretul privind transparența prețurilor la carburanți, lansat în cadrul Consiliului de Miniștri din 10 ianuarie, se numără și prelungirea bonificației la benzină pentru tot anul 2023. Este vorba de o reducere în valoare de 200 de euro pe care angajatorii o oferă angajaților lor.
De asemenea, regulamentul prevede că stimulentul economic nu contribuie la veniturile angajatului care îl primește. La început, prelungirea a fost planificată până la sfârșitul lunii martie, apoi a fost prelungită până la 31 decembrie 2023.
Tichetul de combustibil a fost introdus în martie anul trecut, ca urmare a creșterii prețului la produsele energetice de bază, care a dus la creșterea prețurilor la benzină și motorină pentru camioane și a facturilor la electricitate și gaz, creând o adevărată criză energetică. Scopul este de a ajuta lucrătorii, în special cei care fac naveta, cu un stimulent oferit la inițiativa companiilor private și a angajatorilor. Nu se plătesc impozite, taxe sau contribuții pentru prima de benzină, iar reducerea este deductibilă în scopuri IRPEF și IRES, fără a contribui la venitul angajatului.
Este important de precizat că nu există nicio obligație de a se alătura inițiativei, ci este la latitudinea companiei să decidă cum să acționeze atât în ceea ce privește oferirea bonusului, cât și în ceea ce privește selecția publicului. În plus, Agenzia delle Entrate a precizat că - din același motiv - nu este necesară depunerea unei cereri. În cazul în care angajatul este selectat, acesta va primi stimulentul în mod automat.
Nu există cerințe sau limite de venit la care să fie necesar să se respecte, tocmai pentru că este sarcina și alegerea angajatorului să identifice un public de beneficiari, care poate fi de la un singur angajat până la întreaga forță de muncă, optând pentru criteriul pe care îl consideră cel mai potrivit. Nici rolul pe care îl joacă fiecare lucrător nu este obligatoriu, astfel încât reducerea este potențial deschisă tuturor, celor cu contract pe perioadă nedeterminată, cu durată determinată, cu fracțiune de normă, smart working, ucenicilor, stagiarilor sau lucrătorilor pe proiecte.
În cazul în care o companie decide să se alăture inițiativei guvernamentale și să ofere unuia sau tuturor angajaților săi prima de 200 EUR pentru benzină, angajatorul poate utiliza două metode diferite de plată:
1) ca beneficii extrasalariale, deoarece limita sumei pentru tichetele de benzină este stabilită la 258,23 EUR;
2) ca unul sau mai multe bonuri de combustibil.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News