Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Italia prezintă sindicatelor un plan contestat de reformă fiscală
WhatsApp
Italia va prezenta marți sindicatelor un proiect de lege pentru a reduce actualele tranșe de impozit pe venit de la patru la trei în termen de doi ani, o măsură despre care criticii spun că îi va avantaja în principal pe cei mai bogați.
Italia prezintă sindicatelor un plan contestat de reformă fiscală

Guvernul premierului Giorgia Meloni intenționează să revizuiască sistemul fiscal cu scopul de a ajunge la o rată unică de impozitare înainte de alegerile naționale programate în 2027, potrivit unor oficiali guvernamentali și unui proiect consultat de Reuters.

De asemenea, acesta dorește să ofere stimulente pentru ca societățile să investească și să angajeze angajați.

 

Italia prezintă sindicatelor un plan contestat de reformă fiscală



Ministrul economiei Giancarlo Giorgetti, adjunctul său Maurizio Leo și subsecretarul de stat Alfredo Mantovano se vor întâlni cu reprezentanții sindicatelor la ora 1300 GMT pentru a prezenta proiectul de lege.

Roma ia în considerare stabilirea celor trei benzi la 23%, 33% și 43% pe termen scurt, au declarat oficialii, adăugând că o soluție mai costisitoare în curs de studiu ar reduce cea de-a doua bandă la 27%.

Actuala taxă pe venit, denumită IRPEF, se bazează pe cote care pornesc de la un minim de 23% pentru veniturile anuale de până la 15.000 de euro, până la o cotă maximă de 43% pentru veniturile de peste 50.000 de euro.

Pentru a evita împovărarea visteria statului, Trezoreria intenționează să finanțeze parțial factura prin reducerea și simplificarea celor 600 de modalități actuale prin care persoanele și firmele pot deduce diverse tipuri de cheltuieli din impozit.

Aceste așa-numite "cheltuieli fiscale" privează statul de venituri de 165 de miliarde de euro (176,35 miliarde de dolari) în fiecare an, se arată într-un document.

Evaziune fiscală cronică

 

Alessandro Santoro, profesor de finanțe și fost funcționar al Trezoreriei care a contribuit la elaborarea unor părți din Planul de redresare post-COVID al Romei sub conducerea predecesorului lui Meloni, Mario Draghi, a minimalizat efectele pozitive susținute de susținătorii modelului de impozit forfetar.

"Efectele de stimulare a ocupării forței de muncă și a investițiilor legate teoretic de reducerea impozitului pe venit s-au materializat rareori și, în orice caz, au fost mai mici decât impactul negativ al cotelor mai mici asupra veniturilor", a declarat el pentru Reuters.

"Un model de impozit forfetar tinde să scadă veniturile și să-i favorizeze pe cei mai bogați, pe fondul presiunilor inflaționiste care apasă asupra celor săraci", a adăugat Santoro.

În cadrul reformei fiscale, actuala cotă de 24% a impozitului pe profit ar urma să fie împărțită în două prin introducerea unei a doua benzi inferioare de 15% pentru a recompensa antreprenorii care creează locuri de muncă și investesc în inovare pentru a stimula productivitatea.

"Cu cât aceștia angajează și investesc mai mult, cu atât plătesc mai puțin", se arată în documentul Trezoreriei.

Proiectul de lege stabilește, de asemenea, o abordare cooperantă pentru a încerca să reducă problema cronică a evaziunii fiscale din Italia, care a costat statul aproximativ 90 de miliarde de euro în 2020, potrivit celor mai recente date ale Trezoreriei.

Roma oferă firmelor mici și lucrătorilor independenți posibilitatea de a conveni în avans cât ar trebui să plătească statului ca impozite în următorii doi ani, fără teama de inspecții, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel