Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Italia. Planul UE pentru iarnă: "Termostatul coborât cu un grad în case și 19 grade la birou"
WhatsApp
Aceasta este ceea ce se prevede în proiectul inițial al planului "Economisirea gazelor pentru o iarnă sigură", care va fi prezentat de Comisie la 20 iulie.
Italia. Planul UE pentru iarnă: "Termostatul coborât cu un grad în case și 19 grade la birou" / Foto: Unsplash

În timpul iernii (octombrie-martie), se pot face mari economii prin utilizarea unor surse alternative de căldură pentru încălzire și prin "campanii de economisire a gazului destinate gospodăriilor pentru a reduce termostatul cu un grad, dar și prin solicitarea, acolo unde este posibil din punct de vedere tehnic și aplicabil, a reducerii încălzirii în clădirile publice, birouri, clădiri comerciale (în special în clădirile mari) la 19 grade".

Așa arată proiectul inițial al planului "Economisirea gazelor pentru o iarnă sigură", văzut de ANSA, care va fi prezentat de Comisie pe 20 iulie.

 

UE se pregătește să ceară statelor membre să reducă consumul de gaz

 

UE se pregătește să ceară statelor membre să reducă consumul de gaze, solicitând guvernelor să ofere stimulente în acest sens prin utilizarea fondurilor europene Repower și Next Generation. Se pare că acest lucru este prevăzut în proiectul inițial al planului de reducere a cererii de gaze pe care Comisia îl va prezenta la 20 iulie.

Proiectul de intrare - care este examinat de comitetul interdepartamental și care poate fi modificat - solicită statelor să acorde stimulente companiilor care reduc cererea de gaze. Scopul planului, se arată în Ft, este de a reduce cu o treime impactul opririi totale a gazului rusesc.

"Industria se adaptează deja la prețurile ridicate ale energiei. Prețurile ridicate ale gazelor naturale au redus cererea de gaze naturale în UE cu 5 % față de anii precedenți. Această tendință va continua în noul context normal al prețurilor ridicate ale gazelor. În industrie, următorul răspuns ar putea să se concentreze pe măsuri bazate pe piață pentru a stimula reducerea cererii și a limita daunele pentru societate și economie”, se arată în proiectul consultat de ANSA.

 

Comisia propune să se utilizeze Platforma energetică creată în cadrul REPowerEU

 

"Gazul este utilizat ca materie primă și sursă de energie de către industrii al căror potențial tehnic și costuri de schimbare a combustibilului sau de reducere a consumului variază drastic de la un sector la altul. Instrumentele bazate pe piață reprezintă o modalitate eficientă de a obține cele mai favorabile opțiuni de reducere. Comisia sprijină cu tărie cele mai bune practici, cum ar fi ideea de licitații sau de oferte pentru a stimula reducerea consumului de către consumatorii industriali, permițând industriilor să ofere o reducere a consumului de gaz în schimbul unei compensații. Aceste licitații sau concursuri ar putea fi organizate la nivel transfrontalier pentru a maximiza posibilitățile pentru marii clienți transfrontalieri care își desfășoară activitatea în mai multe state membre și pentru statele membre cu resurse fiscale mai reduse", continuă textul inițial al comunicării pe care Comisia o va prezenta la 20 iulie.

"Situația necesită un mecanism de coordonare puternic care să permită Comisiei și statelor membre să își consolideze în continuare cooperarea pentru a aborda diferitele aspecte ale crizei pe măsură ce aceasta se desfășoară. În acest scop, Comisia propune să se utilizeze Platforma energetică creată în cadrul REPowerEU" și "un grup de reuniune consolidat la nivelul directorului general pentru energie, coprezidat de președinția prin rotație și de Comisie și care să facă referire la structurile UE".

Așa se arată în proiectul inițial al planului de urgență privind gazele naturale pe care executivul european îl va prezenta pe 20 iulie. Potrivit proiectului, grupul de contact "va permite monitorizarea impactului reducerii cererii asupra sectoarelor critice și a lanțurilor valorice din întreaga UE și va permite schimbul de informații necesar", conform Il Messaggero.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
10 dec 2023, 17:44
RadioDCNews.ro
07 dec 2023, 20:03
RadioDCNews.ro
07 dec 2023, 20:03
DefenseRomania.ro
01 dec 2023, 12:52
DCMedical.ro
10 dec 2023, 10:46
ParintiSiPitici.ro
10 dec 2023, 21:41
Astrosens.ro
01 dec 2023, 12:55
DCBusiness.ro
10 dec 2023, 17:44
ParintiSiPitici.ro
10 dec 2023, 21:41
Astrosens.ro
01 dec 2023, 12:55
DCMedical.ro
10 dec 2023, 10:46
DefenseRomania.ro
01 dec 2023, 12:52
DCNews.ro
10 dec 2023, 18:16
Spectacola.ro
08 dec 2023, 14:00
Spectacola.ro
08 dec 2023, 14:00
DCNews.ro
10 dec 2023, 18:16