"Va fi dificil, fără măsuri UE, să facem față acestor costuri", a declarat Meloni în timp ce vorbea de la distanță la reuniunea anuală a asociației municipalităților italiene (ANCI) din orașul Bergamo, din nordul țării.
Ea a vorbit în timp ce miniștrii UE din domeniul energiei se confruntau la Bruxelles cu privire la o propunere a Comisiei Europene de a limita prețul gazelor la 275 de euro pe megawatt/oră (MWh), parte a răspunsului blocului la criza energetică declanșată de războiul Rusiei în Ucraina.
Ministrul italian al energiei și mediului, Gilberto Pichetto Fratin, a declarat miercuri că planul de plafonare al Comisiei este insuficient și stabilit prea sus, riscând să alimenteze speculațiile cu privire la prețuri în loc să le limiteze.
După ce și-a petrecut o mare parte din carieră denunțând birocrații și elitele financiare, noul prim-ministru de dreapta al Italiei, Giorgia Meloni, trebuie acum să îi atragă de partea sa - și nu se dovedește a fi ușor.
Lucrurile au început prost după victoria sa la alegerile din 25 septembrie.
În căutarea unui ministru de finanțe care să liniștească piețele și partenerii europeni ai Italiei, trei surse politice au declarat pentru Reuters că a fost refuzată de Fabio Panetta, membru al consiliului de administrație al Băncii Centrale Europene, și de ministrul demisionar Daniele Franco, un fost oficial al Băncii Italiei.
Astfel, în loc să numească un "tehnocrat" - un oficial neales cu expertiza tehnică necesară pentru a pune în aplicare politica - Meloni a sfârșit prin a-l alege pe politicianul de carieră Giancarlo Giorgetti, din partidul co-guvernamental Liga.
Panetta și Franco au rămas să concureze anul viitor pentru rolul de guvernator al Băncii Italiei, o numire făcută în comun de guvern, banca centrală și șeful statului.
Acum, influentul director general al Departamentului Trezoreriei, Alessandro Rivera, se află în vizorul cercului intim al lui Meloni, au declarat trei oficiali guvernamentali, care au refuzat să fie numiți din cauza caracterului sensibil al problemei. Dar există o lipsă de alternative viabile.
Meloni, un politician de convingere înflăcărat, a vorbit adesea împotriva dependenței Italiei de tehnocrați pentru a-și rezolva problemele economice și a criticat presupusele interferențe din partea "înaltei finanțe internaționale" și a "birocraților de la Bruxelles".
Cu toate acestea, pentru a gestiona a doua cea mai mare datorie a Europei și pentru a asigura sosirea miliardelor de euro din fondurile de redresare a Uniunii Europene pentru pandemie, este vital ca ea să găsească o modalitate constructivă de a lucra cu acești puternici factori de decizie politică, atât în țară, cât și în străinătate, conform Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News