Bonificațiile la facturile de utilități pe care guvernul le-a planificat în decembrie, pentru a face față costurilor foarte mari, se vor încheia la 31 martie 2023. Cu fondurile alocate, de fapt, guvernul Meloni plănuise să continue reducerile la facturi pentru primele trei luni ale anului, apoi să reevalueze situația. Acum, cu aproximativ două săptămâni înainte de sfârșitul lunii martie, apar noi speculații cu privire la modul în care vor fi ajutate familiile să-și plătească facturile de electricitate și gaz.
Prețul facturilor de energie este în scădere: pentru primele trei luni ale anului 2023, în decembrie, s-a raportat o scădere de 19%, iar în urmă cu câteva zile a prezis că în al doilea trimestru al anului se va înregistra o nouă scădere de aproximativ 20%. Costurile au fost însă mai mici până acum și pentru că taxele de sistem pentru electricitate și TVA pentru gaze au fost stabilite la zero.
Ministrul Mediului, Gilberto Pichetto Fratin, a declarat că este în curs o discuție cu Ministerul Economiei: "Aceasta va influența includerea în factură a tuturor, a unei părți sau a niciuneia dintre așa-numitele taxe de sistem. Pentru o nouă intervenție trebuie să mergem cu prudență'.
Printre ipotezele luate în calcul se numără și cea a prelungirii unor măsuri și până în aprilie 2023. Bonusul social pentru familii, de exemplu, cu menținerea pragului la 15.000 de euro. Până în prezent, bonusul a ajutat peste 5 milioane de utilizatori pentru facturile de electricitate și aproximativ 3,5 milioane de utilizatori pentru gaz.
În plus, creditul fiscal pentru companii ar putea rămâne, cu o singură modificare: nu ar mai primi toate automat reducerea fiscală maximă, ci ar exista un prag minim. Sub acest prag nu ar exista nicio reducere, peste prag reducerea ar crește treptat până când ar ajunge la maxim, adică 45% pentru întreprinderile mari consumatoare de energie și gaze și 35% pentru întreprinderile comerciale.
Noua măsură, pe de altă parte, ar putea fi un "bonus pentru gospodării" care nu ar începe imediat, ci în a doua jumătate a anului. Aceasta s-ar baza pe consumul fiecărui utilizator, așa cum a anticipat ministrul economiei Giorgetti la începutul anului. Scopul ar fi acela de a-i încuraja pe oameni să consume mai puțin: în limita unui anumit prag de consum (egal cu 70/80% din ceea ce s-a consumat în anii precedenți, spusese Giorgetti), prețul ar fi menținut scăzut, în timp ce energia suplimentară ar fi taxată la un cost mai mare. Astfel, cei care ar consuma mai mult decât în trecut ar fi cei care ar plăti costurile mai mari.
În legătură cu acest subiect, președintele Arera, Stefano Besseghini, afirmase deja că 'este corect să se remodeleze' ajutorul guvernamental și că 'evaluările de compromis sunt printre opțiunile posibile'. Deocamdată, tehnicienii lucrează pentru a înțelege fezabilitatea acestei noi metode.
"Este incredibil că guvernul, cu 20 de zile înainte de termen, încă nu știe încotro să se îndrepte", a atacat Uniunea Națională a Consumatorilor. În pofida scăderilor de facturi anunțate de Arera, potrivit Unc, dacă reducerile deja existente nu ar fi reînnoite, 'factura din aprilie 2023 ar fi de 1.271 de euro pe an, în loc de 1.147 de euro, adică o creștere de 124 de euro'.
De asemenea, Codacons a mai afirmat că 'guvernul trebuie să prelungească cu orice preț reducerea la zero a tarifelor de sistem care va expira la 31 martie anul viitor'. Aceste taxe, potrivit estimărilor Codacons, cântăresc până la 22% din facturile de energie electrică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News