În cazul în care starea de urgență nu va fi extinsă după jumătatea lunii octombrie, noile reguli de muncă din sectorul privat vor trebui să respecte regulile obișnuite, adică să prevadă un acord semnat de muncitorii casnici care stabilește metodele de executare a muncii în afara sediului companiei și regulile stabilite de angajator.
În plus, va fi necesar să se definească ce instrumente vor fi utilizate, timpii de odihnă și măsuri pentru a asigura dreptul la odihnă. Acordul poate fi semnat de angajator cu reprezentantul sindical al companiei sau cu lucrătorii individuali. Deoarece acestea sunt acorduri adaptate nevoilor lucrătorilor individuali, acordul-cadru poate fi negociat de către sindicat, dar detaliile (numărul de zile, de ore etc.) se fac doar cu acordul cu lucrătorul individual. Acorduri care vor fi necesare și pentru așa-zișii „muncitori fragili”, cei care suferă de boli cronice.
Chiar și după 15 octombrie, angajații care sunt părinți vor putea desfășura munca, total sau parțial, în cazul în care copilul coabitant, sub vârsta de 14 ani, este în carantină sau instituția sa de învățământ este în carantină organizată de Departamentul de Prevenire al ASL competent teritorial, potrivit Corriere.
În cazul în care performanța la locul de muncă nu poate fi realizată prn munca de la distanță, unul dintre părinți poate rămâne acasă pentru toată sau o parte din perioada corespunzătoare duratei carantinei copilului. În acest din urmă caz, pentru perioadele de concediu utilizate, părintelui i se acordă o indemnizație egală cu 50% din salariu Trebuie amintit că acest beneficiu, introdus prin decretul-lege nr. 111/2020, poate fi recunoscut pentru perioadele până la 31 decembrie 2020.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News