Ministrul italian al Economiei, Giovanni Tria, a criticat cele mai recente prognoze publicate de Comisia Europeană pentru Italia, care sunt mai slabe decât cele ale autorităţilor de la Roma, spunând că analiza Uniunii Europene este greşită şi limitată, transmite Reuters.
"Estimarea CE privind deficitul Italiei contrastează puternic cu cea a Guvernului de la Roma şi derivă dintr-o analiză inexactă şi incompletă (a bugetului)", a afirmat Tria.
Joi, Comisia Europeană a previzionat că anul viitor deficitul Italiei se va situa la 2,9% din PIB, faţă de 2,4% estimat de Guvernul de la Roma, şi la 3,1% din PIB în 2020, faţă de 2,1 prognozat de autorităţile italiene.
Italia, a treia economie a zonei euro, ar urma să înregistreze un avans de 1,1% anul acesta, previzionează Executivul comunitar, faţă de 1,2% estimat de Guvernul de la Roma. În 2019, creşterea ar urma să fie de 1,2% (comparativ cu 1,5% în proiectul de buget al Italiei), iar în 2020 expansiunea va fi de 1,3% (faţă de 1,6% prognozată de autorităţile italiene).
Italia se confruntă şi cu problema datoriei publice, a doua cea mai ridicată din UE, după cea a Greciei. Comisia Europeană se aşteaptă ca Italia să-şi reducă datoria la 131,1% din PIB anul acesta (de la 131,2% din PIB anul trecut).
Anul viitor, datoria Italiei ar urma să se situeze la 131% din PIB şi ar urma să crească în 2020 la 131,1% din PIB, previzionează Executivul comunitar.
Luni, miniştrii europeni de Finanţe au avut o întâlnire pentru a discuta respingerea de către Comisia Europeană a proiectului de buget pe 2019 prezentat de autorităţile de la Roma. Acest proiect de buget încalcă regulile europene deoarece prevede o creştere semnificativă a deficitului structural (acel deficit calculat prin excluderea impactului ciclului economic), în condiţiile în care acest tip de deficit trebuia să fie redus.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News