Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Italia intră în epoca relaxărilor la 1 martie. Ministrul Speranza a semnat noua ordonanță, însă cere prudență
WhatsApp
Începând cu 1 martie, cei care sosesc în Italia, inclusiv din țări din afara UE, nu vor mai trebui să respecte perioadele de carantină. Să vedem toate noile reguli cu ajutorul ordonanței semnate de ministrul Sănătății, Roberto Speranza.

Decizia guvernului italian, consemnată în ordinul ministrului Speranza, este o adevărată binecuvântare pentru sectorul turistic. De la 1 martie, cei care sosesc în Italia din țări care nu fac parte din Uniunea Europeană nu vor mai fi obligați să respecte perioadele de carantină, așa cum se întâmplă deja în cazul cetățenilor UE.

Acesta este un progres major care ar putea da un nou suflu unui sector fundamental pentru economie, care se află în criză profundă de doi ani. „Pentru a intra în Italia, una dintre condițiile permisului verde va fi suficientă", a explicat ministrul pe rețelele sale de socializare.

Italia intră în epoca relaxărilor la 1 martie

 

Ordinul vine în urma unei indicații a miniștrilor UE pentru afaceri europene: "Statele ar trebui să ridice restricția temporară privind călătoriile neesențiale în UE pentru persoanele vaccinate cu un vaccin aprobat de Uniune sau de OMS, cu condiția ca acestea să fi primit ultima doză din ciclul de vaccinare primară cu cel puțin 14 zile și nu mai mult de 270 de zile înainte de sosire sau să fi primit o doză de rapel".

Ministrul Speranza explică faptul că nu se poate aștepta ca Covid să "dispară ca și cum am stinge lumina", dar anunță: "Este o nouă etapă, obiectivul este de a ieși treptat din starea de urgență".

Liga și o parte a Mișcării 5 Stele fac presiuni asupra lui Speranza pentru a spune adio certificatului verde cât mai curând posibil, însă ministrul Sănătății a revenit din nou la necesitatea de a depăși treptat restricțiile. Nu există nicio grabă, pentru că "Covid-ul nu dispare apăsând butonul de stingere ca și cum am stinge lumina", a explicat el într-un interviu pentru La Stampa.

Statele membre UE ar trebui, de asemenea, să ridice restricția temporară privind călătoriile neesențiale pentru persoanele care s-au recuperat de la Covid în cele 180 de zile anterioare călătoriei. Pe scurt, direcția pe care Uniunea Europeană dorește să o ia este clară: este timpul să repornească și să primească turiștii în întreaga UE, fără a crea dezechilibre și evadări periculoase între diferite țări.

Ministrul Speranza a semnat noua ordonanță, însă cere prudență

 


În zilele următoare, guvernul Italian va elabora un plan, cu o foaie de parcurs precisă. Dar nu se poate crede că totul se termină pe 31 martie: "Vom continua să monitorizăm tabloul epidemiologic, dar datele privind infecțiile și spitalizările sunt toate în ameliorare", spune Speranza. "Este clar că suntem într-o nouă fază, dar avem nevoie de gradualitate, nu putem arunca în aer într-un moment toate precauțiile care ne-au permis să lăsăm deschis în timp ce alții în Europa au intrat în lockdown. Pe scurt, nu este nicio grabă să renunțăm la sistemul - bazat pe permisul verde - pe care l-am pus în aplicare în ultimele luni. Mai ales că peste 90% din populație este vaccinată împotriva Covid.

Cu toate acestea, primul punct de cotitură va fi, cu siguranță, sfârșitul stării de urgență, la 31 martie: "Vom evalua în următoarele săptămâni și apoi vom decide, dar este clar că obiectivul este ieșirea treptată din starea de urgență". Speranza nu intră în detalii, dar este clar că aceasta este direcția luată. Va trebui să înțelegem din timp ce trebuie făcut pentru a menține în vigoare o parte din restricții - dacă aceasta este linia - și mai ales structura de comisari a generalului Figliuolo. De fapt, campania de vaccinare va continua indiferent de încheierea situației de urgență și de eliminarea permisului verde.

Regulile decise de Speranza, deși ordonanța precizează că sunt valabile până la 31 martie, vor fi, după toate probabilitățile, în vigoare și după această dată. De asemenea, pentru că perioada la care toată lumea - în lumea turismului - se uită acum este săptămâna Paștelui, la mijlocul lunii aprilie. Se așteaptă să revină pe drumul cel bun după doi ani dificili.

Între timp, italienii care doresc să plece în străinătate vor trebui să se bazeze din nou pe lista țărilor cuprinsă în ordinul din ianuarie. Cu toate acestea, în prezent, puteți merge practic oriunde (și mai ales să vă întoarceți în Italia fără carantină) datorită permisului verde; trebuie însă să verificați întotdeauna dacă în țara în care mergeți nu există restricții speciale, cum ar fi, de exemplu, zile de autoizolare care trebuie respectate la sosire.

[citeste si]

 

 

 

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
31 oct 2023, 12:34
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel