Legea, aprobată de camera inferioară a parlamentului, după ce anterior a primit undă verde din partea Senatului, interzice, de asemenea, ca etichetele să descrie proteinele de origine vegetală drept carne, cu amenzi cuprinse între 10.000 și 60.000 de euro pentru fiecare încălcare.
Companiile din întreaga lume încearcă să comercializeze alternative la carnea pe bază de plante din cauza problemelor etice legate de creșterea industrială a animalelor, precum și a preocupărilor legate de mediu. Creșterea animalelor contribuie în mare măsură la emisiile globale de gaze cu efect de seră.
În prezent, carnea cultivată este permisă pentru vânzare în Singapore și în Statele Unite, dar nu și în Uniunea Europeană - chiar dacă companiile din UE au strâns fonduri pentru cercetarea acestei noi științe, scrie publicația The Local.
UE consideră carnea cultivată în laborator ca fiind un "aliment nou" și, ca atare, orice produs nou ar trebui să facă obiectul unei autorizații de comercializare din partea blocului comunitar.
Legea italiană afirmă că urmărește să "protejeze patrimoniul zootehnic național", precum și "să asigure un nivel ridicat de protecție a sănătății umane".
În plus, se precizează că se intenționează protejarea intereselor consumatorilor și a dreptului acestora de a fi informați cu privire la ceea ce mănâncă.
Ministrul agriculturii, Francesco Lollobrigida, membru al partidului de extremă-dreapta Frații Italiei, al premierului Giorgia Meloni, a declarat joi că carnea cultivată "întrerupe relația virtuoasă dintre pământ, om și muncă, care, timp de milenii, ne-a însoțit și ne-a permis să întreținem pământul".
Ulterior, președintele Coldiretti, principalul lobby agricol din Italia, a confruntat fizic, în fața parlamentului, doi membri ai partidului Mai multă Europă care protestau împotriva proiectului de lege, numindu-i "clovni".
Coldiretti, care îi reprezintă pe crescătorii de animale, a atacat ceea ce numește carnea "Frankenstein" și spune că legea reprezintă "un angajament de a apăra dieta mediteraneană".
Cu toate acestea, membrii opoziției au acuzat guvernul că face politică înaintea alegerilor europene de anul viitor, că înăbușă inovația și că îi privează pe consumatori de posibilitatea de a alege.
Șeful Partidului Democrat în comisia agricolă, Stefano Vaccari, a declarat că Lollobrigida face "propagandă", afirmând că legea nu corespunde "necesității de a garanta, la nivel global, alimente sănătoase și nutritive provenite din activități agricole durabile și de calitate".
Organizația Internațională pentru Protecția Animalelor, o organizație italiană non-profit, a criticat legea ca fiind inutilă.
"Această interdicție este complet inutilă astăzi, deoarece carnea de cultură nu a fost încă aprobată pentru consumul uman în Europa și, prin urmare, nu poate fi comercializată", a declarat aceasta, adăugând că, dacă va fi permisă în bloc, Italia nu va putea să o interzică.
Potrivit Good Food Institute, 159 de companii de carne cultivată funcționează în prezent în 32 de țări. Investițiile în acest sector au ajuns la 2,8 miliarde de dolari la nivel mondial, cu 120 de milioane de euro strânse în Europa anul trecut, a precizat institutul.
-----------------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG
-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News