Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Italia. Efectul Mia: Cererile pentru Venitul de cetățenie, cu 65 la sută mai scăzute decât anul trecut
WhatsApp
Până acum, în 2023, cererile pentru acordarea Venitului de Cetățenie au fost în jur de 90 de mii. La începutul anului 2022, în aceeași perioadă, cifrele ajungeau la 261.000. Cifra înregistrată de observatorul Inps ar putea fi efectul Mia, așa cum sunt denumite noile modificări pentru venitul de cetățenie, pe care guvernul Meloni ar urma să îl lanseze anul acesta, cu cerințe mai stricte pentru cei care au un loc de muncă.

Până în februarie 2023, puțin peste un milion de gospodării (1.001.743) au primit venitul de cetățenie, cel mai mic număr din octombrie 2020 încoace. Banii plătiți au fost de 576,3 milioane, față de 657,8 milioane în ianuarie. Iar în primele două luni ale anului au fost depuse 90.287 de cereri pentru a primi Venit de cetățenie, față de 261.378 în aceeași perioadă din 2022. Aceasta este o scădere de 65%, aproape două treimi, potrivit datelor înregistrate de observatorul Inps.

2023 va fi ultimul an pentru Venitul de cetățenie, care poate fi plătit doar pentru șapte luni și care, prin urmare, va expira în luna august pentru majoritatea beneficiarilor. În ultimele săptămâni, guvernul Meloni a promovat Măsura de Incluziune Activă, sau MIA: norma care va înlocui Venitul de cetățenie, penalizând familiile considerate apte de muncă (cele fără minori, peste 60 de ani sau persoane cu dizabilități) și favorizând familiile numeroase.

Rdc, înlocuit cu MIA

 

În multe cazuri, scăderea numărului de beneficiari se datorează numărului de persoane care nu au prezentat Dsu (n.r. dichiarazione sostitutiva unica - declarația unică substitutvă) până la 31 ianuarie și, prin urmare, nu au putut reînnoi Venitul de cetățenie. Pentru unii, este posibil ca redresarea economică a Italiei în comparație cu situația de acum un an să fi favorizat decizia de a nu mai solicita această prestație, dar este ușor de imaginat că și criteriile mai stricte ale Dsu au împins oamenii să nu depună cereri.

Cea mai puternică scădere a beneficiarilor s-a înregistrat tocmai în rândul gospodăriilor cu un singur membru, adică al persoanelor singure care sunt cele mai dezavantajate de noua măsură a guvernului Meloni. Aceștia au scăzut de la 537.238 (în ianuarie 2023) la 460.775 (în februarie), deși sunt în continuare grupul cel mai reprezentativ: 46% din totalul familiilor care primesc Venitul de cetățenie.

Cererile pentru Venitul de cetățenie în Italia, cu 65 la sută mai scăzute decât anul trecut

 

În total, cecul mediu al venitului de cetățenie în februarie a fost de 605,90 euro. Au fost afectate 2.019.774 de persoane, împărțite în 899.842 de familii. În ceea ce privește pensia de cetățenie, adesea omologată la Venit de cetățenie, au primit-o 101.901 familii, în total 115.651 de persoane, cu o sumă medie de 305,16 euro pe familie. În ceea ce privește distribuția geografică, două din trei familii care primesc subvenția (venit sau pensie) sunt rezidente în Sud sau în insule. Provincia cu cei mai mulți beneficiari în februarie a fost Napoli: 146 de mii de cecuri plătite. Din cele 2,1 milioane de persoane afectate în total de măsura de sprijin pentru sărăcie, 1,5 milioane sunt locuitori din Sud.

Pentru Emiliano Fossi, deputat al Partidului Democrat în Comisia pentru muncă, datele privind scăderea numărului de beneficiari arată că "dreapta a reușit în intenția sa de a-i speria pe italieni. Acum, însă, guvernul trebuie să ne spună cum va face față la sărăcirea țării. Deja în decembrie anul trecut Bankitalia a avertizat că oprirea venitului ar crea încă un milion de persoane sărace. Limitarea accesului la venitul de cetățenie poate fi utilă doar dacă măsura este îmbunătățită și eficientizată, dar trebuie să creăm în continuare locuri de muncă, altfel nu vom avea decât mult mai mulți oameni săraci", citează FanPage.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel