Măsura de incluziune activă, sau MIA, este norma care, potrivit presei, va înlocui venitul de cetățenie în 2024, și poate chiar din septembrie 2023. Dincolo de numele măsurii, ministrul Muncii, Marina Calderone, a explicat că nu este sigur că aceasta va rămâne așa - există câteva aspecte ale MIA care par deja destul de clare.
Potrivit celor reieșite din proiectele de lege și din declarațiile ministrului de resort, va fi o măsură mult mai limitată decât venitul de cetățenie, în special pentru categoria celor așa-numiți apți de muncă.
Măsura de incluziune activă, potrivit primelor informații, va urmări să favorizeze în principal două categorii de beneficiari: cei care nu pot munci (adică, după definiția guvernului, familiile în care există un minor, o persoană de peste 60 de ani sau o persoană cu handicap) și familiile numeroase.
Cei care nu pot munci vor continua să primească o subvenție, deși suma ar putea fi redusă în comparație cu venitul de cetățenie actual, și vor păstra, de asemenea, alocația pentru chirie, care este stabilită în prezent la maximum 280 de euro pe lună. În paralel, aceștia vor fi îndrumați către primăriile unde domiciliază pentru a fi incluși în programe de incluziune socială.
În ceea ce privește familiile numeroase, ministrul Calderone a declarat că vechiul Venit de cetățenie (reddito di cittadinanza) dădea "prea mult individului și prea puțin gospodăriilor cu copii". Prin urmare, atât prin modificarea pragurilor Isee de acces, cât și prin calcularea cuantumului cecurilor, guvernul va încerca să favorizeze familiile cu mulți copii.
Măsura a fost creată cu reguli mult mai stricte pentru așa-numitele persoane apte de muncă, adică toate familiile în care nu există un minor, o persoană de peste 60 de ani sau o persoană cu handicap. Subvenția va putea fi solicitată pentru o perioadă mult mai scurtă - ar trebui să fie de 18 luni, iar apoi să se aștepte un an și jumătate înainte de a putea face o nouă cerere - iar suma va fi mult mai mică, în jur de cel mult 375 de euro, potrivit informațiile apărute în presa italiană până acum.
Se pare că ar putea exista, de asemenea, o scădere pentru cei care au copii minori: aceștia nu vor mai fi luați în calcul pentru a determina valoarea totală a subvenției. În schimb, fiecare ar urma să primească o creștere forfetară de 50 de euro, ceea ce ar fi semnificativ mai puțin decât în prezent.
În cele din urmă, cei care au un Isee mai mare de 7.200 de euro ar putea fi complet excluși din lista de beneficiari ai măsurii. De fapt, deși ministrul Calderone a confirmat doar că Isee va fi remodelat pentru a ajuta familiile numeroase, un proiect preliminar arată că pragul Isee pentru a accesa MAI ar trebui să fie redus semnificativ: de la 9.360 de euro din venitul de cetățenie, cât este în prezent, la 7.200 de euro, mai exact. Potrivit calculelor, această reducere ar elimina aproximativ 260.000 de familii care primesc în prezent venitul de cetățenie. Adică aproape un sfert din numărul total de persoane care îl percep.
În acest domeniu, nu pare să existe o distincție între cei apți de muncă și cei care nu sunt apți de muncă: cu un Isee de 8.000 de euro, de exemplu, orice familie singură (formată dintr-o singură persoană) ar fi exclusă de la subvenție, indiferent dacă poate lucra sau nu. Ministrul Calderone a declarat că cifrele care circulă aparțin unui proiect "învechit", dar nu a negat intenția de a reduce pragul Isee.
---------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG
-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News