Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Italia. Bebeluș român născut a doua oară: Abandonată la naștere, micuța pe care o așteptau să moară - operată și adoptată
WhatsApp
Un bebeluș român a primit a doua șansă la viață, după ce a fost abandonată de mamă chiar la naștere, într-un spital din România. Micuța, cu grave malformații cardiace, căreia nimeni în România nu îi mai dădea șanse de supraviețuire, a fost operată cu succes în Italia și s-a reîntors în țară în brațele mamei sale adoptive. 
: Abandonată la naștere, micuța pe care o așteptau să moară - operată și adoptată

Micuța P. a plecat de la Opa de pe aeroportul din Pisa, cu un zbor asigurat de compania națională românească Tarom și ajunge în România împreună cu mama sa adoptivă. Se va întoarce cu o inimă care nu este încă complet sănătoasă, dar care îi va permite să înceapă în sfârșit să trăiască și să iasă din spitalul pe care l-a văzut încă din prima zi de viață.

Abandonată imediat ce s-a născut, în urmă cu un an, micuța a fost diagnosticată cu o afecțiune cardiacă gravă. Timp de nouă luni a stat în secția de îngrijiri paliative a spitalului Santa Maria din Iași, fără șansa la miracolul unei operații care să îi dea o șansă la viață. Dar chiar în acel moment s-a născut o colaborare între spitalul din Cluj și spitalul Opa din Massa, pentru care capitularea nu este niciodată o opțiune. O echipă de la Fundația Monasterio, coordonată de Pak Vitali, chirurg cardiolog pediatru, a decis să se ocupe de fetița care nu împlinise încă un an.

Bebeluș român născut a doua oară după operația salvatoare din Italia

 

Copilul a fost încredințat unei asistente maternale care nu i-a dat drumul nici măcar o secundă. Dar a existat imediat o problemă cu excursia în Italia: costa prea mult. Nu este un zbor oarecare: este vorba de un transport de urgență al unei fetițe nou-născute cu o boală de inimă. Asociația Blondie România a organizat imediat o strângere de fonduri pentru a reuși în doar 72 de ore, grație generozității medicilor, operatorilor, voluntarilor și persoanelor fizice, să găsească cei 24.000 de euro necesari pentru a acoperi costurile.

Micuța a fost însoțită și de dr. Cătălin Cirstoveanu, cardiolog pediatru la Spitalul Marie Curie din București, un colaborator valoros al Spitalului Inimii, iar când a aterizat la Pisa în pijamaua roz, anestezistul Alexandru Moroșan a luat-o în brațe și a dus-o la spital.

Fetița a fost internată imediat la terapie intensivă. După câteva zile, a fost efectuată o operație paliativă pentru malformația cardiacă, care urma să-i ofere o nouă viață și care îi permite să respire fără aparate și să vadă pentru prima dată lumea din afara spitalului. Prima intervenție nu este decisivă, având rolul de a-i stabiliza starea și de a-i permite să crească și să ia în greutate. Va trebui să fie operată din nou peste câteva luni, iar de data aceasta boala ei de inimă va fi corectată definitiv. Copilul are o "transpoziție a arterei mari cu un defect interventricular și interatrial și stenoză pulmonară", a explicat Dr. Vitali Pak, director al secției de chirurgie cardiacă congenitală pediatrică și pentru adulți.

Abandonată la naștere, micuța pe care o așteptau să moară a fost operată și adoptată

 

Acum, "fetița este în stare bună și se află cu mama ei adoptivă iubitoare și neobosită", a anunțat Fundația Monasterio. „Călătoria de întoarcere a fost organizată tot de Blondie România, o asociație înființată în memoria unui alt micuț pacient orfan, Blondie, afectat de o malformație cardiacă, care nu a putut ajunge la timp la o clinică din afara României. Inițiativa a fost luată de Adelina Toncean, mama adoptivă a micuțului Blondie, care visează acum să cumpere un avion pentru asociație și să salveze copiii pentru care încă nu există tratament în România“, notează Il Tirreno.it.

„Micuța P. va trebui să se întoarcă la Massa pentru operația de corecție definitivă și o așteptăm cu brațele deschise. Ceea ce ne umple inimile de bucurie este că aici, cu noi, a învățat să zâmbească. Mulțumită mediului înconjurător plin de dragoste, profesionalismului personalului medical, mereu atent la drepturile copiilor, dar și datorită soarelui, priveliștii de care ne putem bucura din spitalul inimii, verdele măslinilor și culorile florilor noastre",  spun cei de la Fundația Monasterio.

Potrivit lui Marco Torre, directorul general al Fundației Monasterio, „această poveste vorbește despre valoarea umană, dar și despre valoarea profesională a lucrătorilor din Monasterio și a voluntarilor asociației Un cuore un mondo“.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel