Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Italia. Badantele, menajerele și asistenții de familie, salarii mărite în 2022, cu anumite condiții
WhatsApp
Ajutoarele domestice, badantele, menajere și îngrijitorii vor primi cu 4% mai mult salariu în 2022, în funcție de treptele de salarizare și vechime. Sunt vizați cei angajați în 2020, 2018 sau 2016.
Foto ILUSTRATIV

Badantele, menajerele și alte categorii de asistenți de familie sunt acum persoane foarte importante pentru milioane de familii din Italia. La fel și o menajeră, o baby sitter sau orice altă persoană, care se încadrează în perimetrul muncii casnice. Ele devin un fel de persoană din familie, de încredere.  

Nu este neobișnuit ca badantele să rămână în slujba aceleiași persoane în vârstă pentru perioade destul de lungi. Din cauza naturii delicate a muncii, odată ce încrederea este stabilită între lucrător și angajator, schimbarea devine ultimul gând. Continuarea unei relații de muncă conferă anumite drepturi angajatului, iar unul dintre acestea se referă la treptele de vechime. 

 

Salarii mai mari cu 4% în 2022: Condiții


Practic, un îngrijitor, angajat în 2020, va avea dreptul la o treaptă de vechime, adică la o creștere a salariului, în cursul anului 2022. Această etapă va avea loc începând cu luna în care îngrijitorul a fost angajat pentru prima dată de beneficiar.

Practic, dacă este angajat în iunie 2020, începând cu iunie 2022, îngrijitorul are dreptul la o creștere salarială de 4%. Același lucru este valabil și pentru cei angajați în 2018, care sunt eligibili pentru a doua treaptă, sau în 2016 pentru cei care sunt eligibili pentru a treia treaptă. 

 

Trepte de vechime la fiecare doi ani: Reguli

 

La fel ca multe alte categorii de salariați, îngrijitorii, ajutoarele domestice și asistenții familiali au dreptul la trepte de vechime. Acestea se acordă la fiecare doi ani de muncă continuă în aceeași familie.

Există în total 7 trepte de vechime în sectorul intern. Prin urmare, la fiecare doi ani aveți dreptul la o majorare salarială de 4 %, care trebuie să fie egală cu 4 % din salariul minim tabular pentru lucrătorii casnici. În practică, majorarea ar trebui să se bazeze pe salariul minim prevăzut în Contractul colectiv de muncă național (CCNL), potrivit Pensioni e Fisco.

În așteptarea actualizării tabelelor salariului minim pe 2022, care vor prevedea creșteri legate de reevaluarea pentru rata inflației, este bine să rețineți data angajării, pentru a verifica dacă aveți dreptul la bonusul salarial datorită atingerii treptei de vechime. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel