Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Italia. Badantele au dreptul la o alocație socială de 468 de euro pe lună: Iată de când și în ce condiții
WhatsApp
Badantele din Italia au dreptul la o alocație socială de 468 de euro pe lună. Inclusiv cele care vin din alte țări, precum România, pot beneficia de această alocație. Iată care sunt condițiile pentru a putea accesa această alocație.
Foto ILUSTRATIV

Badantele, la fel ca toți ceilalți lucrători, au dreptul să primească contribuțiile pe care angajatorul este obligat să le plătească în fiecare trimestru. Contribuțiile pe care le plătește îi vor permite apoi îngrijitorului să aibă acces la pensie de îndată ce îndeplinește condițiile (de obicei, pentru o pensie pentru limită de vârstă sunt suficienți 20 de ani de contribuții și 67 de ani de vârstă).

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că plata contribuțiilor se face pe baza orelor efectiv plătite în trimestrul respectiv și nu întotdeauna cei care sunt plătiți pe parcursul unui an de muncă sunt în măsură să ofere o acoperire adecvată a contribuțiilor. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, îngrijitorii au contracte de 24 de ore (chiar dacă lucrează toată ziua).

Badantele românce au dreptul la o alocație socială de 468 de euro pe lună

 

Acest lucru se datorează faptului că, în multe cazuri, angajatorul, pentru a avea mai puține cheltuieli, încheie un contract de muncă care prevede mai puține ore de muncă decât cele lucrate efectiv.

Astfel, îngrijitoarea face o muncă care, în unele cazuri, poate fi discontinuă și, din acest motiv, deși face o muncă foarte grea, se poate trezi la vârsta de 67 de ani fără să fi acumulat dreptul la o pensie pentru limită de vârstă.

Pot să îmi recuperez contribuțiile dacă nu am dreptul la o pensie?

Din păcate, contribuțiile plătite la INPS, chiar și atunci când nu sunt suficiente pentru a da dreptul la pensie, nu sunt niciodată returnate, după cum a decis Curtea de Casație în hotărârea 3613 din 2002.

Dar, în acest moment, ce poate face o îngrijitoare care nu are dreptul la pensie atunci când nu-și mai poate desfășura activitatea din cauza vârstei prea înaintate?

În cazul în care îngrijitoarea nu are venituri și se află într-o situație economică dificilă, aceasta are dreptul de a solicita alocația socială, prestație care a înlocuit alocația socială în 1996.

Alocația socială este de 468 de euro (de la 1 ianuarie 2022) pentru 13 luni pe an și se acordă cetățenilor italieni, cetățenilor UE, cetățenilor din afara UE cu un permis de ședere de cel puțin 10 ani și refugiaților politici.

Pentru a avea dreptul la alocația socială este necesar să aveți reședința în Italia și nu este posibil să stați în străinătate mai mult de 29 de zile pe an atunci când beneficiați de această prestație, în caz contrar aceasta este suspendată și plătită din nou doar atunci când vă întoarceți în Italia.

Prin urmare, dacă îngrijitoarea străină se întoarce să locuiască în propria țară, ea pierde dreptul la alocația socială.

Pentru a aplica pentru aceasta, este necesar să aveți un venit foarte mic. În cazul persoanelor necăsătorite, acest drept există dacă au un venit de până la 5983 de euro pe an. În cazul în care persoana este căsătorită, venitul familiei sale (venitul propriu și cel al soțului/soției) trebuie să fie de până la 11967 de euro pe an, informează Pensioni e fisco.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel