Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Iranul prezintă primele nave și submarine capabile să desfășoare drone armate
WhatsApp
Marina iraniană a prezentat vineri prima sa divizie de nave și submarine capabile să transporte drone armate, în timp ce președintele american Joe Biden efectuează un turneu în Orientul Mijlociu.
Iranul prezintă primele nave și submarine capabile să desfășoare drone armate / Foto: Unsplash

Statele Unite și Israelul, dușmanii declarați ai Iranului, au acuzat anterior republica islamică că folosește drone și rachete pentru a ataca forțele americane și navele legate de Israel în Golf.

„A fost prezentată prima divizie purtătoare de drone a marinei iraniene, formată din nave și unități de submarine care transportă toate tipurile de drone pentru luptă, detectare și distrugere”, a declarat televiziunea de stat.

„Toate tipurile de drone de ultimă generație produse de armată și de Ministerul Apărării au survolat apele Oceanului Indian pentru a-și demonstra capacitățile”, a adăugat aceasta, prezentând imagini cu dronele care decolează de pe o navă militară.

 

Biden întreprinde prima sa vizită prezidențială în Israel

 

Anunțul survine în contextul în care Biden întreprinde prima sa vizită prezidențială în Israel, unde el și premierul interimar al statului evreu Yair Lapid au semnat joi un pact de securitate care consolidează frontul lor comun împotriva Iranului.

Călătoria lui Biden a inclus și o prezentare a sistemului israelian de apărare aeriană "Iron Beam", care folosește lasere pentru a intercepta drone și rachete.

„Întrucât suntem conștienți de atitudinea agresivă din sistemul de dominație (al Statelor Unite), este necesar să ne sporim capacitățile defensive zi de zi”, a declarat la televiziune comandantul armatei iraniene Abdolrahim Mousavi.

„Dacă inamicii fac o greșeală, (aceste drone) le vor prezenta un răspuns regretabil”, a avertizat el în timpul prezentării. 

 

Statele Unite au impus sancțiuni vizând programul de drone al Iranului

 

În octombrie 2021, Statele Unite au impus sancțiuni vizând programul de drone al Iranului, acuzându-l că furnizează această tehnologie aliaților săi din regiune, precum Hezbollah din Liban, Huthii din Yemen și mișcarea islamistă palestiniană Hamas din Fâșia Gaza.

Consilierul pe probleme de securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat luni că Iranul intenționează să livreze "sute de drone" Rusiei pentru a o ajuta în războiul său împotriva Ucrainei.

Vineri, ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian a respins acuzațiile lui Sullivan ca fiind 'nefondate', în timpul unei conversații telefonice cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, conform Daily Mail.

Iranul a început să își dezvolte programul de drone în anii 1980, în timpul războiului dintre Iran și Irak.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel