Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Iohannis: O apărare puternică pe Flancul Estic este singura garanție pentru noi, pentru Europa
WhatsApp
O apărare puternică pe Flancul Estic este singura garanție pentru România și pentru întreaga Europă, a declarat președintele Klaus Iohannis, după reuniunea Consiliului European de joi.

Joi, la Bruxelles au avut loc o reuniune a NATO, o întâlnire a liderilor G7 şi un summit UE.

„Este important pentru noi, în România, fiindcă Flancul Estic este relativ mai puțin populat în partea Mării Negre și asta ne-a îngrijorat, de aceea am solicitat încontinuu să avem o prezență permanentă, și acest Grup de Luptă va constitui o prezență aliată permanentă la noi, la Marea Neagră. Prin aceste mișcări pe care le facem, clar, România va fi mai bine apărată, dar, după părerea mea și după părerea noastră, nu trebuie să ne oprim aici, ci să facem un plan pe termen lung pentru a face Flancul Estic mult mai solid şi mult mai bine apărat”, a spus președintele Iohannis.

„Summitul NATO a dovedit că în NATO există o abordare unitară. Suntem uniți şi vom merge uniți mai departe. A urmat Summitul G7, care a arătat o unitate foarte clară, iar după-amiaza și în această seară, aici, la Consiliu, cred că am reușit să dovedim unitate. Am avut un musafir special, Președintele Biden a participat la Consiliu în această seară”, a spus Iohannis.

Iohannis: O apărare puternică pe Flancul Estic este singura garanție pentru noi, pentru Europa

 

Tema întâlnirilor a fost agresiunea rusă asupra Ucrainei, măsurile luate și sancțiunile, a spus președintele.

„În afară de faptul că am demonstrat unitate, am reușit să discutăm şi chestiuni legate de felul cum putem să sprijinim Ucraina, în special în zona umanitară, şi aici România deja a demonstrat că știe ce trebuie făcut şi știe cum trebuie făcut. Am instalat încă de săptămâna trecută hub-ul de la Suceava, care duce ajutoare din toată Europa, de la instituții internaționale, în Ucraina. Noi vom continua să-i primim pe refugiații ucraineni şi cu aceste ajutoare umanitare să-i ajutăm pe cei care rămân în Ucraina. În fine, a treia chestiune, şi asta am subliniat-o atât la NATO, cât şi în cadrul Consiliului, Flancul Estic trebuie consolidat. Flancul Estic trebuie consolidat fiindcă agresorul este Rusia şi Flancul Estic trebuie să fie puternic. O apărare puternică pe Flancul Estic este singura garanție pentru noi, pentru întreaga Europă”, a spus președintele. .

Iohannis s-a referit și la Republica Moldova „Chiar astăzi am avut o serie întreagă de discuții, în care am explicat de ce trebuie să ajutăm Moldova, care sunt probleme acolo şi cum putem să ajutăm. Este într-o situație similară și Georgia, este într-o situație complicată Vestul Balcanilor și în acest fel am atins subiectele care ne preocupă.

Discuțiile continuă în această seară pe Ucraina și discuțiile vor continua mâine, cu o temă extraordinar de fierbinte: energie, prețurile pe energie. Nu vom aborda în această seară tema energiei, dar mâine deja dimineața vom trece la acest subiect. Trebuie să găsim căi prin care putem să aducem prețurile la un nivel rezonabil și, pe de altă parte, fiecare stat trebuie să găsească metode prin care să protejeze consumatorii vulnerabili. Pentru noi și pentru alții gazul este extrem de important și, în acest sens, am discutat, de exemplu, cu premierul Bulgariei pentru a afla cum avansează lucrările la interconectorul cu Grecia și am primit asigurări că lucrurile intră în linie dreaptă și vom putea să importăm și pe aceeași linie gaz pentru consumul casnic, dar și pentru consumul industrial”, a adăugat șeful statului.

Președintele a adăugat că nu crede că România va fi afectaată de penuria alimentară. „România are o situație bună în ce privește agricultura și credem că nu vor fi probleme, însă, da, este posibil ca sancțiunile pe care le-am hotărât și de care intenționăm să ne ținem să producă și mișcări la prețuri la alimente”, potrivit Mediafax.

[citeste si] 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel