Așa cum era de așteptat, președintele Klaus Iohannis a avizat începerea urmăririi penale a lui Ion Iliescu, Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu. Cei trei sunt acuzați de infracțiuni contra umanității în dosarul ”Revoluției”. Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a transmis preşedintelui cererea de efectuare a urmăririi penale, în dosarul ”Revoluţiei”, în cazul celor trei, pe 2 aprilie.
Din acest moment, nu mai există nicio scuză pentru trimiterea în judecată și pronunțarea sentințelor în acest dosar, după 28 de ani de la uciderea a peste 1000 de români, în cea mai mare parte tineri, și rănirea altor 3000.
Procurorii militari susțin că în decembrie 1989 nu a existat vid de putere, și îi indică prin cererea de trimitere în judecată că puterea era reprezentată de Iliescu, Roman și Voiculescu.
“Pentru păstrarea puterii, prin acțiunile desfășurate și măsurile dispuse, noua conducere politică și militară instaurată după data de 22.12.1989 a determinat uciderea, rănirea prin împușcare, vătămarea integrității fizice și psihice, respectiv lipsirea de libertate a unui număr mare de persoane”, se arată în dosar.
Procurorul general al României evidențiază planul pus la cale pentru a induce în eroare cadrele de comandă și vorbește despre ordine date în acest sens.
„Probele au evidenţiat existenţa unei constante diversiuni exercitate asupra cadrelor de comandă ale acestei unităţi militare, precum şi existenţa unor ordine venite de la vârful ierarhiei militare privind eliminarea fizică a cuplului Ceauşescu. Totodată, urmare a probatoriului administrat există o mai bună înţelegere a diversiunii radio-electronice. Au fost realizate progrese notabile pentru înţelegerea fenomenului diversionist (unic în istoria României prin complexitate şi anvergură) atât sub aspectul mecanismelor concrete de acţiune cât şi din perspectiva persoanelor ce au dirijat acest fenomen. Este de aşteptat ca viitoarele cercetări să aducă lămuriri privind autorii diversiunii şi eventualele complicităţi în realizarea acesteia”, a spus atunci procurorul Marian Lazăr, potrivit Mediafax.
Dosarul fusese închis prin Ordonanţa din 14 octombrie 2015 a Secţiei Parchetelor Militare din PICCJ sub aspectul infracţiunilor de propagandă de război, genocid, tratamente neomenoase, infracţiuni de război contra proprietăţii şi altor drepturi, respectiv infracţiuni contra umanităţii.
Prin avizul dat de Klaus Iohannis, dosarul Revoluției intră în linie dreaptă. Nicio scuză nu mai poate fi invocată, nicio tergiversare scuzată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News