Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Iohannis, despre excluderea din magistratură a lui Dănileț: O decizie destul de stranie. Înalta Curte va reanaliza această situație
WhatsApp
Președintele Klaus Iohannis a vorbit despre decizia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) privind excluderea judecătorului Cristi Danileț.

După ce judecătorul Cristi Danileț a anunțat că CSM a decis excluderea sa din magistratură, președintele Klaus Iohannis a fost întrebat despre acest subiect,  înainte de a participa la reuniunea Consiliului European. 

Amintim că Dănileț a fost exclus de CSM din magistratură din cauza a două filmulețe publicate anul trecut pe TikTok.

„Mie mi se pare o decizie destul de stranie. Dar nu pot să comentez deciziile care se iau în CSM, CSM-ul, care, conform Constituției, garantează independența justiției.

Totuși, cred că se putea analiza mult mai în profunzime această chestiune. Oricum, nu e definitivă, există calea Înaltei Curți, care probabil va fi sesizată, așa am înțeles din media, și care va reanaliza această chestiune“, a afirma Klaus Iohannis. 

Răspunsul președintelui a venit în contextul n care, și Ambasada Statelor Unite ale Americii s-a arătat ''profund îngrijorată'' de excluderea judecătorului Cristi Danileţ din magistratură, subliniind că ''o Justiţie independentă care respectă statul de drept este esenţială pentru orice democraţie prosperă''.

Iohannis, despre excluderea din magistratură a lui Dănileț: O decizie destul de stranie

 

Reprezentanţa diplomatică a SUA în România încurajează noul Guvern să continue reformele judiciare şi anticorupţie necesare.

"Ambasada SUA este profund îngrijorată de excluderea judecătorului Cristi Dănileţ din magistratură. O justiţie independentă care respectă statul de drept este esenţială pentru orice democraţie prosperă. După cum a spus recent preşedintele Biden la Summitul pentru Democraţie, democraţia nu se produce întâmplător. Trebuie să o reînnoim cu fiecare generaţie. Statele Unite sunt mândre să lucreze în parteneriat cu România, în cadrul comunităţii globale pentru democraţie, pe parcursul Anului de Acţiune al Summitului pentru Democraţie", precizează Ambasada, pe Facebook.

"Trebuie să continuăm să susţinem valorile care ne unesc"

Cetăţenii români merită un sistem de Justiţie independent, completează misiunea diplomatică.

"Încurajăm noul Guvern al României să continue reformele judiciare şi anticorupţie necesare. Cetăţenii români merită un sistem de justiţie independent, care să respecte statul de drept şi valorile democratice. Trebuie să continuăm să susţinem valorile care ne unesc", se mai arată în textul postat de Ambasada SUA.

Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, luni, excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileţ de la Tribunalul Cluj, pentru manifestările pe care le-ar fi avut pe mai multe reţele de socializare.

Danileţ susţine că excluderea sa din magistratură a fost decisă de CSM pentru două filmuleţe publicate anul trecut pe Tik Tok, care nu au legătură cu Justiţia şi profesia de magistrat, ci se referă la viaţa privată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel