Şeful statului susţine că i se pare ciudat că unele partide nu vor să vină zilele următoare la consultări, în condiţiile în care ALDE a anunţat că nu va participa, iar Liviu Dragnea a spus că va fi trimisă o delegaţie formată din trei membri, ale căror nume vor fi anunţate mâine.
"Este o consultare cu foarte multă deschidere din partea mea. Consider că, dacă am convocat un referendum, care are temă centrală Justiția, integritatea, lupta anticorupție, și situația din Justiție acum se tot discută și se tot discută, și, din păcate, multe chestiuni sunt chiar foarte negativ prezentate chiar de sistemul de justiție, atunci o discuție se impune. Dar, sigur, sunt dispus, în marja acestor consultări, să discut și alte teme cu care vin reprezentanții partidelor. Și, probabil, unii mă vor întreba de referendum sau vor veni ei cu abordări proprii, dar, încă o dată, tema este situația Justiției.
Faptul că unii nu vor să vină la discuții cu Președintele României, ce să zic, mi se pare de-a dreptul ciudat. Sigur că nu oblig pe nimeni, este o ofertă. Să refuzi o ofertă la dialog parcă este, cel puțin, ciudat", a spus Klaus Iohannis, la Bruxelles precizând că dacă partidele din coaliţia guvernamentală se vor răzgândi şi vor dori să participe, vor fi bineveniţi.
Întrebat ce va face după consultări, şeful statului a precizat că va anunţa la momentul potrivit.
Preşedintele României a vorbit şi despre tema Brexitului şi despre măsurile care vor fi laute pentru a-i sprijini pe românii care se află în Marea Britanie.
"Din discuțiile care s-au purtat acum, chiar, în ultimele zile, ultimele ore, lucrurile arată că, în general, lumea este dispusă să accepte o prelungire. Și poziția noastră este că nu putem să acceptăm, în această etapă, o ieșire pe No Deal, adică fără acord, și cred că, până la urmă, se va accepta o prelungire. (...) Cu siguranță, se vor mai purta discuții și pe garanții, în funcție de perioada prelungirii. Sigur, avem nevoie de câteva lucruri foarte clare din partea Marii Britanii", a mai spus şeful statului, la reuniunea extraordinară a Consiliului European.
Întrebat dacă vor exista efecte pentru România în cazul în care vor merge pe o prelungire, președintele ţării a declarat că nu se prevăd încă efecte semnificative.
"În această etapă, nu prevăd efecte de vreun fel special. Atâta vreme cât ne aflăm în perioada de prelungiri, cum se spune, avem speranța, și eu în continuare am speranța că vom avea un acord în final, și atunci lucrurile vor fi foarte bine lămurite.
Dar, cum am spus și data trecută, chiar în cazul nedorit, nefericit, de Brexit fără acord, noi suntem în stare, și în situația, să negociem interesul nostru, în special pentru românii din Marea Britanie, într-un mod corespunzător", a mai precizat preşedintele Klaus Iohannis, la Bruxelles.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News