Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Iohannis, decizie importantă după căderea Guvernului: "E trist, dar adevărat!"
WhatsApp
Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă la Palatul Cotroceni, după ce moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu a fost adoptată în Parlament. 

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, că este "trist, dar adevărat" ce s-a întâmplat astăzi în Parlament și că va convoca consultări cu partidele săptămâna viitoare. 

"Suntem în plină pandemie, valul 4 a ne-a lovit rău. Suntem în plină criză a prețurilor la energie. Ar fi fost de treabă pentru politicieni, dar s-au gândit să mai adauge o criză politica.

Astăzi, Guvernul a picat în Parlament", a spus Iohannis. 

Președintele a lansat un atac dur la adresa USR.

"USR a fost parte din Coaliția de guvernare. USR a plecat din Guvern și a votat moțiunea de cenzură împreună cu PSD și AUR. Restul e demagogie".

Consultările cu partidele se vor desfășura săptămâna viitoare, pentru a le da timp să se întrunească și să găsească „abordări mature”.

"Este nevoie de soluții și este nevoie de decizii mature din partea partidelor politice. Pentru a da timp partidelor să se gândească, voi convoca consultări cu partidele săptămâna viitoare", a mai spus președintele.  

Iată discursul complet:

"Bună seara, dragi români!

Trist, dar adevărat. Cuvântul care caracterizează cel mai bine România de astăzi este cuvântul criză.

Suntem într-o criză a sistemului de sănătate publică. Suntem în plină pandemie. Valul patru ne-a lovit, și ne-a lovit rău. Suntem într-o criză a prețului la energie, o criză care este și europeană și globală.

De lucru ar fi suficient pentru politicieni: să rezolve problema pandemiei, să rezolve problema prețurilor la electricitate. Dar ce s-au gândit unii dintre politicienii noștri? Să mai adauge o criză, o criză a guvernării. În acest fel, astăzi, în Parlamentul României, a fost votată o moțiune de cenzură împotriva Guvernului care a avut succes, deci, cum se spune mai colocvial, Guvernul a picat în Parlament.

În ultimele luni s-au spus foarte multe lucruri în politică, majoritatea lucruri urâte. Politicienii s-au obișnuit să se arate unul pe celălalt cu degetul, să se acuze de diferite lucruri, inclusiv în interiorul partidelor. Oamenii nu știu ce să mai înțeleagă. Este o situație complicată, o situație care a fost generată - această moțiune și trecerea ei prin Parlament - de politicieni cinici, unii purtând masca reformismului, alții clamând grija pentru români și așa mai departe.

Haideți să vedem totuși ce s-a întâmplat dincolo de aceste declarații. USR a fost parte din coaliția de guvernare. USR a plecat din Guvern și a votat, USR, împreună cu PSD și AUR moțiunea de cenzură de astăzi. Acestea sunt faptele, restul este discurs politic sau demagogie sau cum doriți să-i spuneți. Acum, însă, suntem în situația de a trebui să găsim o soluție. Trebuie să găsim o soluție, România trebuie să fie guvernată. Pandemie, criza prețurilor la electricitate, vine iarna, toate acestea trebuie să fie rezolvate de cineva. Acest cineva, evident, este Guvernul României. Așadar, este nevoie de soluții și este momentul pentru decizii mature. Este nevoie de decizii mature din partea politicienilor, din partea partidelor politice. Pentru a da timp partidelor politice să se întrunească în forurile interioare, să găsească abordări mature și să vină cu ele la consultări, voi convoca consultări cu partidele politice abia săptămâna viitoare. Acum se cere maturitate și responsabilitate.

Vă mulțumesc!"

 

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Florin Cîțu a fost adoptată de Parlament

 

Moţiunea de cenzură iniţiată de PSD a fost adoptată, marţi, de Parlament. S-au înregistrat 281 voturi "pentru" din cele 281 exprimate. Au fost prezenţi 318 parlamentari. Parlamentarii PNL, UDMR şi ai minorităţilor naţionale nu au votat.

Pentru a trece moţiunea era nevoie de 234 voturi favorabile.

"Parlamentul adoptă moţiunea de cenzură şi retrage încrederea acordată Guvernului, prin hotărârea Parlamentului României nr. 31 din 2020. Potrivit articolului 110 al. 4 din Constituţie, Guvernul al cărui mandat a încetat nu mai îndeplineşte actele necesare pentru administrarea treburilor publice până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern", a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban.

Consultările pentru noul Guvern ar putea avea loc joi la Palatul Cotroceni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel