Îngrijirea la domiciliu a vârstnicilor este noua „modă“ în regiunea Flandrei. Și după consecințele dezastruoase ale pandemiei în casele de bătrâni anul trecut, nevoia de îngrijire la domiciliu s-a acutizat. Firmele specializate răspund eficient la aceste apeluri prin punerea la dispoziție de îngrijitori la domiciliu. Pentru aceasta, ei importă lucrători ieftini din Europa de Est.
Pentru 3.400 de euro pe lună, seniorii flamandi pot continua să locuiască acasă, beneficiind de asistență non-stop. Cu toate acestea, există multe semne de întrebare despre acest sistem, nou pentru belgieni.
Godelieve Geraets (85 de ani), îngrijit la domiciliul său de românca Elena acum, își amintește cu amărăciune de casele de bătrâni. „Eram deja înregistrat într-un centru de îngrijire rezidențială, dar chiar nu voiam să merg. Așezat între toți bătrânii, asta nu este pentru mine", spune profesorul pensionar. „Apoi am găsit această soluție”, spune fiul. „Soluția“ este Elena, o îngrijitoare din România, în vârstă de 47 de ani, care lucrează ca asistentă de 24 de ore.
„De îndată ce o sun pe Elena dimineața, ea vine să mă ajute”, spune Godelieve cu un zâmbet larg. Cu excepția duminicilor, care este ziua liberă a Elenei. În toate celelalte zile românca spală rufele, gătește și spune, de exemplu, ce pastile ar trebui să ia Godelieve, sau merg la o plimbare și beau cafea împreună. Încearcă să se facă înțeleasă în cea mai bună franceză. „Bariera lingvistică este cea mai mare problemă pentru moment”, spune fiul Bert.
Care-Fully, agenția pentru care lucrează Elena, percepe aproximativ 3.400 de euro pe lună pentru pentru fiecare asistentă furnizată. „Totul este legal în ordine”, subliniază managerul de afaceri Julie De Mol. „Asistentul câștigă aproximativ 1.800 de euro brut pe lună, conform baremelor belgiene. De asemenea, lucrează direct ca angajat pentru persoana în vârstă, care la rândul său devine angajator. Ne ocupăm de toată administrarea și asistența, dar gestionarea se face direct de către beneficiarul îngrijirii. Deocamdată lucrăm doar cu oameni din Europa de Est. Am dori să lucrăm cu belgienii, dar diferența de salarizare este prea mare”, mai spune ea, citează publicația flamandă Niewsblad.
Un grup în creștere de astfel de agenții există și în Zuster în Huis, departamentul flamand al organizației olandeze cu același nume. „Acest sistem a existat mult mai mult timp la vecinii noștri din nord.Observ, de asemenea, o cerere tot mai mare. Astăzi avem deja între cincizeci și o sută de clienți”, spune Vicky Vanherle.
Deși agenții precum Care-Fully și Zuster din Huis subliniază că ei înșiși controlează calitatea adecvată. „Asistenții noștri au de obicei mulți ani de experiență”, spune Julie De Mol. "De asemenea, facem un screening și luăm în considerare dorințele beneficiarului îngrijirii cât mai mult posibil".
(Dacă doriți să fiți notificați direct pe Whats App, atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe grupul de Whats App al StiriDiaspora accesând următorul link-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH )
„Principalul lucru care lipsește este un cadru legal”, spune Jan Knockaert, coordonatorul Fairwork Belgium vzw, care apără interesele lucrătorilor casnici. „Există pur și simplu o cerere de personal de îngrijire. Nu numai pentru persoanele în vârstă, ci și pentru părinții copiilor mici, persoanele cu dizabilități ... Trebuie urgent să legiferăm mai bine acest lucru și să ne gândim la un sistem precum verificarea serviciilor. Apoi, poate exista un cadru legal clar și vor apărea companii în care sindicatele pot păstra controlul. De asemenea, guvernul poate interveni pentru a menține prețul scăzut”, spune acesta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News