Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
În plină criză energetică, o regiune din Italia asigură gratis gaze naturale tuturor cetățenilor: „Texasul Italiei“ vrea să atragă oamenii să se mute aici
WhatsApp
În plină griză energetică, reginea italiană Basilicata a decis, printr-o lege regională, ca gospodăriile branșate la rețeaua de gaze naturale să fie rambursate integral, grație unor livrări subvenționate din extracție.
Criza gazelor naturale din Europa se va agrava după ce iarna va secătui rezervele

Basilicata se pregătește să fie singura regiune italiană (și, cel mai probabil, printre puținele din Europa) ai cărei locuitori nu vor fi afectați de criza din sectorul energetic. De fapt, o lege aprobată în urmă cu două zile în regiune va reduce la zero costul gazului în facturile tuturor locuitorilor: în acest fel, începând cu luna octombrie, familiile lucaniene vor vedea redusă cu cel puțin 50% suma pe care trebuie să o plătească.

Beneficiul este rezultatul unui acord pe care Basilicata l-a semnat cu companiile petroliere prezente pe teritoriul său, care este practic "Texasul Italiei": de fapt, aici se concentrează cea mai mare parte a producției italiene de țiței și metan (un miliard 79.000 de metri cubi de gaz extrași în 2021, potrivit datelor Mise).

În ultimele luni, guvernatorul Lucaniei, Vito Bardi (centru-dreapta), a negociat cu "marii" din domeniul hidrocarburilor (Eni, Total și Shell) așa-numitele "compensații de mediu", adică despăgubiri datorate unui teritoriu care suportă neplăcerile cauzate de activitatea de extracție. S-a convenit ca producătorii să furnizeze gratuit aproximativ 200 de milioane de metri cubi de gaz pe an până în 2029. Următorul pas a fost aprobarea legii de către consiliul regional (14 voturi pentru, 6 abțineri), conform căreia acea "mică comoară" de gaz va fi introdusă în rețea pentru toți locuitorii. Bonusul se aplică numai gospodăriilor, nu și companiilor (în caz contrar, ar fi fost declanșată interdicția privind ajutorul de stat pentru economie) și numai pentru prima casă. În total, aproximativ 110.000 de gospodării vor beneficia.

În plină criză energetică, o regiune din Italia asigură gratis gaze naturale tuturor cetățenilor

 

Sunt excluși de la rambursarea regională locuitorii care folosesc alte forme de încălzire și nu au locuințele conectate la rețeaua de gaz, care în unele zone din Basilicata nu este foarte răspândită. Pentru acestea, sunt oferite stimulente pentru instalarea de sisteme fotovoltaice pentru producerea de energie electrică sau de panouri solare pentru producerea de apă caldă. Fiecare locuitor va putea primi o rambursare integrală dacă își menține cheltuielile în limita a 5.000 de euro. Cererea de oferte pentru aceste activități de compensare ar trebui să fie gata în primele săptămâni din septembrie, a anunțat regiunea.

Acestea fiind spuse, legea "gaz gratuit pentru toți" nu va elimina complet facturile. Costul real al materiei prime va dispărea din factură, dar costurile de transport și celelalte taxe de sistem vor rămâne. Reducerea este deja la jumătate, dar mai ales locuitorii din Basilicata, datorită acestui mecanism, vor rămâne la adăpost de toate creșterile de prețuri care vor lovi restul Italiei în lunile următoare și care se anunță deja macroscopice.

 „Texasul Italiei“ vrea să atragă oamenii să se mute aici

 

"Prin urmare, am intenționat să introduc un sistem obiectiv și automat", a declarat președintele Bardi în fața consiliului regional, "care să permită cetățenilor din Basilicata să primească direct compensațiile, fără intermedierea regiunii - și a politicii - care, anterior, a decis din când în când cum să utilizeze aceste resurse, cu rezultatul că cetățenii din Basilicata nu au văzut niciodată beneficii concrete. Scopul acordului este mai amplu (și include și alte "capitole", cum ar fi finanțarea unor proiecte de dezvoltare a mediului): se speră ca stimulentul gazului gratuit pentru rezidenți să limiteze depopularea zonei și să convingă noi familii să se stabilească în Basilicata.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel